АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи и Анализи: Путин подписва закон за нова вълна от репресии срещу неправителствените организации в Русия, определени от властта като „чуждестранни агенти“

Съгласно закона, който е публикуван вчере след подпис от Владимир Путин, всяка информация  в медии и интернет пространството, която излиза от неправителствени организации, които Кремъл е определил за „чуждестранни агенти“, без изрично упоменаване на статута и, тоест че е „чуждестранен агент“ се наказва.

Глобите за физически лица са от 2 до 2,5 хиляди рубли / 40 до 60 лева/, за длъжностни лица от 4 до 5 хиляди рубли /от 90 до 120 лева/. За юридическите лица санкцията е от 40 до 50 хиляди рубли /хиляди до хиляди и двеста лева/.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Отсъствието на специалната маркировка, примерно Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални /чуждестранен агент/ предполага отделна административна санкция за задължения на физически лица в размер от 100 до 300 хиляди рубли /2200 до 6500 лева/, а на юридически лица – от 300 до 500 хиляди рубли /6500 до 10000 лева/.

Този закон играе ключова роля в новата тактика на Кремъл за тотална законова и финансова репресия върху неправителствените организации, които произволно се определят за „чуждестранни агенти“. От една страна се блокират сметките на критикуващите Путин НПО, от друга постоянното се претърсват и извземат документи /с цел да сенамерят доказателства, че получават пари отвън/. От трета се прави невъзможно финансирането на дейността от източници в Русия, което автоматически прави тези НПО „чуждестранни“.

Тъй като политическите репресии не дават резултат, Кремъл се стреми да криминализира всяка дейност, като използва административна принуда и санкции.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *