АкцентБългария

Новата хибридка от Кремъл – „промиват мозъците на българите с антируска отрова“

https://tsargrad.tv/news/propitat-mozgi-antirossijskim-jadom-baranec-objasnil-paradoks-s-urokami-patriotizma-bolgar_326040

Военният наблюдател на Комсомолска правда Виктор Баранец обясни парадокса с уроците по патриотизъм на българите. Според него ръководството на страната действа по указания на НАТО и алиансът има само една задача – „да пропие мозъка на българите с антируска отрова“.

Така Баранец коментира съобщението, че българското министерство на образованието въвежда програма за „патриотично възпитание“ в училищата. За незапознатите това е намерението за военно обучение, като част от средното образование.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




В разговор с изданието Царьград, което се издава от небезизвестния православен олигарх Константин Малофеев и напътства от Леонид Решетников, Баранец настоява, че откакто страната се присъедини към НАТО през 2004 г, София провежда антируска политика. Ако това е достатъчно тривиално съждение, следващото твърдение на Виктор издава драматургичен похват, който граничи с лицемерие – България успя да реализира Турски поток, Борисов успя там, където дори Меркел не успя, но въпреки всичко Баранец настоява, че сме пречили „с всички“ сили на Турски поток.

От тук и следващото твърдение напуска гравитацията на разума, а именно че въвеждането на военно обучение в училищата е неприемлив за Русия патриотизъм на българите. Изобщо българската армия щяла да укрепне и да се изгради по моделите на алианса, а ако тя е силна и боеспособна, то това определено и само може да бъде на антируска основа. 

Според Виктор Баранец, има два вида патриотизъм на българите, единият който е неприемлив за Русия, произтичащ от това, че НАТО e враг и опонент и другия производен от русофилството патриотизъм, който Москва възприема. Тук се срещаме с рядкото за руски автори признание, че българите многократно са демонстрирали смелост и патриотизъм в много войни, включително Великата отечествена война, факт, който руската историография и политици редовно не забелязват.

Тази публикация продължава традицията руските пропагандни издания да намират „доказателства“ за своите тези в непредставителни и често силно манипулиран пропаганден самиздат, при което се пласират новини в български интернет издания като dir.bg, fakti.bg, glasove.com и други, които след това да генерират коментари, представени като преобладаващо обществено мнение в България. В случая, според Царьград, „българските интернет потребители също не бяха ентусиазирани от идеята на властите и решиха, че по този начин правителството подготвя населението за война с Русия в интерес на НАТО“.

Което всъщност поставя изначалния въпрос за русофилската версия на патриотизма, която изключва възможността България да има боеспособна армия, която да противодействия на външна заплахи.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *