АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи и Анализи: Шест години след смъртта си Борис Немцов продължава да тревожи Путин

Днес се навършват 6 години от смъртта на вероятно най-харизматичния руски политик и главен конкурент на Владимир Путин, поне при избора на заместник на Елцин. Той беше всичко коeто Путин не беше – висок в пряк и преносен смисъл, харизматичен, приеман навсякъде и у дома и в чужбина не заради поста си, а заради това което е, харесван в Украйна, в Беларус, представящ Русия, с която Европа се разбира, разбиран oт обикновените хора, неелитарен, сам обикновен.

От сутринта на територията на цяла Русия се провеждат възпоменателни акции, а полиция и ОМОН започна да арестува за „несанкицонирани“ митинги. И в Новосибирск, и в Чита, и Челябинск, и в Москва и на много други места. За да не излезе че властите упражняват политическа репресия, на места местните съдилища потвърждават забраните за събирания. На едни места заради „санитарни мерки“, на други заради „липсата на регистрация“ от същите които ги забраняват.

В Москва за шеста поредна година властите рушат имровизирания паметник на лобното място на Немцов, а доброволци постоянно го възстановяват. От сутринта на Москворецкия, сега популярен като Немцов мост, не спира поклонението и никакви репресии не могат да спрат руските  хора. Очаквайте до обяд Мария Захарова отново да измрънка нещо в стил „намеса във вътрешните работи“ заради цветята и поклона, който чужди дипломати в Москва оставят в памет на Борис.

В светлината на разкритите факти около опита за убийство на Навални и специализираните звена от убийци във ФСБ, чеченската следа, която удобно изникна при убийството на Немцов придобива нов контекст. Още тогава се знаеше, че Кадиров, когото подозират че е поръчител, никога не би дръзнал да посегне на Борис Немцов, ако предварително не е съгласувал плановете си с Путин. Сценката с изненадания Путин минава за автентична, само в най-близкото обкръжение на руския цар. Светът не вярва, че някой друг освен самия той е наредил да бъде убит най-големия му конкурент.

Путин не търпи конкуренция, нито при Немцов, нито при Навални. Не успя да премахне Алексей, за това го затвори, но битката за паметта и за бъдещето на Русия няма как да спечели, защото опонентите му или се намират в отвъдното, като Немцов или са връщат от там като Навални, което ги прави недосегаеми, поне в морално и идейно отношения, за политическото насилие на Кремъл. Путин се бори с легенди, с образи, с жажда за свобода, за справедливост, което ФСБ вече оценява като „религия“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Въпросът за избора на Русия – дали да избере следващия Путин или да поеме по пътя на Немцов и Навални остава открит. Само с насилие и забрани няма да се получи. Путин се проваля в най-важната мисия – да отнеме и малкото благоденствие на руснаците, което имаха през нулевите години и Навални показа защо то няма да се възстнови или нарастне при сегашния цар или негово копие като наследник. Защото техния модел винаги ще имат нужда от беден народ, когото да управляват чрез манипулации и подаяние. Те се страхуват панически от мощна средна класа, която е постоянна заплаха за властта.

Никакво равнище на корупция и кражби няма да им бъде достатъчно. Защото след Путин, Медведев, Ротенберг идват децата им, след това внуците им, любовниците, извънбрачните им деца и откраднатите пари никога няма да им бъдат достатъчни.

Както и у нас – след Борисов, Доган, Пеевски, Гешев, Цацаров, ще дойдат наследниците им, метресите им, лакеите им и открадното никога няма да им бъде достатъчно.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Алтернативи и Анализи: Шест години след смъртта си Борис Немцов продължава да тревожи Путин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *