АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Купувачите поставят под въпрос нефтената индексация на фона на волатилността на азиатските спот цени на LNG

https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/02/25/10610468/buyers-question-indexation-amid-asian-spot-lng-volatility

СИНГАПУР (ICIS) – Редица купувачи на LNG от североизточна Азия преразглеждат опциите за ценови репер, след огромния скок и нестабилността на азиатските спот цени на LNG през последните седмици.

Няколко купувачи и търговци заявиха, че търсят други форми за индексиране на спот цените на азиатския LNG, за да подобрят своите стратегии за управление на риска.

Източниците обмислят използването на хибридни формули за спот купуване, които могат да се състоят от комбинация от североизточна азиатска марка с по-ликвидния нидерландски бенчмарк в хъба TTF.

TTF има по-ниска волатилност на цените в сравнение с азиатските спот цени на LNG, поради много по-висока ликвидност при търговия в нидерландския газов хъб.

Някои компании обмислят за отчитане на цените смесване на азиатски спот индекси за втечнен природен газ от различни агенции, с оглед създаването на хибриден бенчмарк, който може да предложи по-ниска волатилност на цените.

ICIS оценява източноазиатския индекс за втечнен природен газ/ (EAX), който е средна стойност за двете предни месечни цени за Япония, Китай, Южна Корея и Тайван.

Китайската държавна компания CNOOC започна да купува спот товари, които са свързани единствено с референтната стойност на TTF, каза търговец.

ICIS е основният доставчик на ценообразуване на газ в хъба TTF.

Спот цените на LNG се повишиха през зимата – в началото на 2021 г., когато студена вълна удари североизточна Азия, засилвайки търсенето на LNG за зимно отопление.

Това беше в контекста на затягане на доставките, проблеми с инфраструктурата и изключително ограниченото корабоплаване.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Някои търговци не успяха да доставят зимните си товари на купувачите от североизточна Азия, тъй като спот цените достигнаха рекордни нива, заявиха търговци.

Годишната волатилност през 2020 г. също беше висока, тъй като пандемията от коронавируса удари глобалното търсене на газ и LNG, като тласна цените до рекордно ниски нива.

Азиатските спот цени на LNG до голяма степен са по-нестабилни от останалите ключови референтни цени на LNG пазарите в продължение на много години – европейски и американски газ и бенчмаркове за суров петрол.

Физическата търговия и търговията чрез инструменти през последните години се е увеличила на азиатския спот пазар на LNG, но остава доста под други ключови ценови показатели.

Докато наскоро фокусът беше върху спот търговията, дискусията се пренесе и върху средносрочните и дългосрочни доставки на LNG, където купувачите проучват набор от чисти и хибридни опции за ценообразуване.

Неотдавнашната волатилност се разглежда от някои като предупреждение срещу използването на относително неликвидните Азиатски спот цени за по-значими обеми и дългосрочна търговия.

Купувачите също внимателно изучават развитието на вътрешните пазари на газ и електроенергия в Япония, Китай и Индия, които все повече предлагат алтернативни опции за индексация, въпреки че има и въпроси относно ликвидността.

Бариерите за навлизане на пазара на LNG включват високите капиталови разходи за товари, специализираната и скъпа инфраструктура и плавателните съдове, свързани с LNG.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *