ПОРЕДНИЯТ ШПИОНСКИ ПРОВАЛ НА ГРУ – ТОЗИ ПЪТ В ИТАЛИЯ

Снимка: militaryarms.ru

Шпионският заговор, който се разгоря съвсем наскоро в Италия, друга страна членка на НАТО бе от най-ярките събития от Студената война насам, които очертаха ясно границите на интереси между страните приобщени към Северно-атлантическия Алианс, от една страна, и Русия от друга, която със своите индивидуалистични нагласи в подбора на ценности претърпя крах в екстраверсията на своите цели. Капитан от италианските ВМС беше арестуван в Рим, след като бе заловен да  предава класифицирана информация на руски дипломат. Новината бе потвърдена от италианските карабинери на 1 април.  Аферата хвърля сянка  върху връзките между Италия и Русия, които се смятаха за приятелски, въпреки че Италия е член на НАТО, която Русия смята за враг.

Италианският външен министър  Луиджи ди Майо  нарече инцидента „изключително сериозна афера“.  Италианската военна полиция е осъществила мащабна операция в Рим, която разкрива криминални деяния на двамата заподозрени, флотски капитан, които работи в кабинета на началника  на щаба на отбраната, и руски дипломат, военен аташе, работещ в посолството на страната в Рим. Те са заловени веднага след предаването на конфиденциалната информация от италианския офицер в замяна на парична сума.  Проведената среща между тях се е състояла на паркинг  и е включвала размяната на 5000 евро в брой. Според Ройтерс, полицията  е възстановила от карта с памет, принадлежаща на капитан Биот, съдържаща 181 снимки, класифицирани като поверителни, 9 – класифицирани като силно поверителни и 47 – като секретни документи на НАТО. След дълго разследване от италианската разузнавателна агенция AISI, заедно с подкрепата на началника на щаба на отбраната информацията от Биот бе върната обратно. Италия заклейми предполагаемия шпионаж като „враждебен акт“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Инцидентът в Италия  за пореден път постави Русия под светлината на прожекторите – стремежа да се налага, да изпъква в процеса на мнимата дипломация, като ръководи групи, участващи в  разбиването на кодирани системи за сигурност. Тъкмо този инцидент трябва да се разглежда изключително в контекста на опитите на Русия да направи пробив в системата на военния блок, отношенията с който бяха сериозно влошени след 2014 г. и събитията в Крим.  Опитите на Путин да се сдобива с влияние чрез информация  срещу  заплащане, да вербува вътрешни лица от системата на НАТО чрез конспиративни методи и форми, показва сериозна самонадеяност, нетолерантност и жажда за мъст, която е характерна черта на руската имперска политика.

Специфичността и упорството в осъществяването на подривна дейност срещу блока, определя и особеното място и роля на колективния дух на страните членки на  НАТО, заложен в основната цел – да защитават колективната сигурност, като използват своите специални средства, методи и форми на разкриване, неутрализиране и подпомагане пресичането на враждебна дейност срещу Алианса.

В индивидуалистичните култури преобладават нагласите към тесен – егоистичен тип защита на интереси, инвидуалистичен поглед при който доверието към групата, към общността, организацията е по-слабо изразено, в сравнение с колективистичните култури, където се регистрира по-висока ангажираност и преданост към организацията и единомислието. В този смисъл, дихотомните, черно-бели матрици на възприятия на Русия  могат да са банален артефакт и нагла потребност към  поведението на неуверения  в себе си хулиган, на плагиата, който съзнателно търси идеологическо противопоставяне и геополитическо присвояване, като утеха за провалите в измеримите сфери на човешкото благополучие и сигурност.

Биляна Димитрова

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *