АкцентСветът

Newdaynews.ru: „Няма да има растеж на жизнения стандарт, нито модернизация …“ Русия навлезе в периода на „връзкарски феодализъм“

При сегашната политическа и икономическа система Русия е изправена пред постоянна криза. Както съобщава кореспондентът на РИА “ Новый День“, това мнение изрази икономистът Владислав Жуковски, говорейки днес в Москва на кръгла маса, посветена на проблемите на държавното развитие. Според него страната се е озовала в безизходицата на „връзкарския феодализъм“.

„Няма да има растеж на жизнения стандарт, нито модернизация, нито иновации, няма ги„ четирите и-та “, които чухме от Медведев, няма майски укази, няма национални проекти … Всичко това ще се провали. За съжаление, ние ще се придвижим повече към деградация, разпад, към изчезване, обедняване, изтичане на мозъци, бягство на капитал, към такъв архаичен, такъв „връзкарски феодализъм“, смята експертът.

Според него няколко показателни цифри свидетелстват за мащаба на бедствието. „Темпът на растеж на руската икономика е постоянно под средния за света от около 2011 г., когато спаднахме под 3,5% от растежа на БВП. Това не позволява възпроизвеждането нито на дълготрайни активи, нито на социалната база, нито осигурява повишаване на жизнения стандарт на населението. Делът на Русия в световната икономика, дори по отношение на паритета на покупателната способност, е спаднал от 4% през 2013-2014 г. до около 3% през 2020 г. и по принцип е ясно, че е дори по-нисък. При сегашния обменен курс от 75 рубли за долар нашият дял вече е под 1,8%. Тоест ние сме такива лилипути, ние сме суровинен придатък “, обясни той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Жуковски припомни плановете от началото на века, когато руският президент Владимир Путин обяви целите си да догони и изпревари „не Германия, не Франция, нито пък САЩ – плановете се стесниха, догонвахме Португалия, която беше една от най-бедните страни от Централна Западна Европа. “ „Португалия през 2020 г. при паритет на покупателната способност на съпоставими цени – 37 хиляди долара, Русия – в най-добрия случай 28,5 хиляди. Тоест, Португалия, където изобщо няма нищо освен туризъм, винопроизводство, корк, е по-богата от Русия с около 30% на глава от населението … Като се вземат предвид всички коефициенти, по-голямата част от нас живеят около два пъти по-бедно от Португалия. „- каза икономистът.

Жуковски смята Китай за друг ярък пример. „През 1991 г. размерът на китайската икономика беше с 25% по-нисък от този в Русия. Днес китайската икономика възлиза на 14,5 трилиона долара по текущи валутни курсове, а руската икономика е 1,7 трилиона долара. Тоест, Китай е нараснал от 1991 г. в реално изражение, във физическо изражение – с изчистена инфлация от 13,5-14 пъти. Руската икономика със скромните 23,5%. Миналата година спаднахме с 3% официално, но в действителност спадът е с повече от 15%. По-зле от нас са в Европа, в постсъветското пространство, са само две държави – Грузия и Украйна. Украйна минус 40%, Грузия някъде минус 20-30% “, каза той.

„Световната икономика се е утроила почти за 30 години. Ние сме аутсайдери … Преизчислена през долара заплатата днес е по-ниска от 2009 г., преизчислена не през руските тугрици, рязана хартия, макулатура, а през тугрици и твърда валута, тогава покупателната способност, въпреки всичките проблеми, се оказва по-висока. Дори преизчислена през рублата покупателната способност е по-ниска през 2010 година.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *