АкцентБългария

Феодализацията в сектор горите и новите любими ловни дружинки на властта

Шефът на изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев пред Алтернативата

За мен въпросът е не къде ходят богатите хора и политиците, а защо държавата плаща за лукса на малцина, за сметка на данъкоплатци и лесовъди – започна Дунчев интервюто си пред Лили Маринкова.

Докато ловните стопанства се ползват от богати хора, почти без пари, горските служители получават по 700 лева заплата. Целият лукс се плаща от гората през приходите, които генерира дърводобива. Една част отива за заплати на работещите, една част печалба за държавата и другата отива за издръжка на същите ловни стопанства.

От проверките в Агенцията се вижда, че има стопанства, в които Агенцията по горите вкарва по 1 милион лева на година, а приходите от тях са 5 хиляди лева!? Държавата налива пари за лукса на малцина.

Има стопанства в които няма почти никакъв лов. Ако хората видят какъв лукс има там ще питат – ама това от нашите пари ли е, от нашата гора?

В много стопанства не можете да влезете, дори. Журналистите не могат да видят строежа на Румен Гайтански.

Нашите проверки показват че има и добри примери, богати хора инвестират в ловния туризъм, имаме добри приходи. 4-5 стопанства в цялата страна. Възстановяват популацията, грижат се, стопани.

Никой не е виждал договорите, които са били сключени, дори аз не съм ги виждал. Ловните олигарси са се самозабравили, не плащат нищо. Навсякъде са едни и същи хора.

Нашите хора в ловните стопанства виждат всичко това, но олигарсите определят правила. Ние сме безсилни.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Причината да се осигури тази тайнственост около ловните стопанства са интереси на елита. Синът на управителя на ловно стопанство „Паламара“, любимото ловно стопанство в Делиормана на Борисов, станал депутат.

Там наливаме 1 милион, а приходите са 200 хиляди лева, посочи шефът на Изпълнителната агенция по горите. И така финансираме лукса на олигарсите.

Моята цел не е да ходя и да се карам на колегите, защото много често те не са виновни, който се опита да говори с хората в ловните и горската стопанства разбира че проблемите не са там, те са в Народното събрание, в етажите на властта. Ще предложим адекватни промени в законодателството за следващия парламент. Примерно да запишем в закона за лова, че всички договори за съвместна дейност в ловните стопанства, всички договори за дивечовъдните участъци, всички договори с ловните дружинки, начина по който се реализират процедурите по сключване на тези договори, всички протоколи от ежегодните проверки, които извършват горските служители, всичко да се публикува.

Публичността ще възстанови конкуренцията, ще вдигне приходите, ще освоби ловните стопанства от некоректни ловни деятели. Прозрачността решава всичко.

С трите заповеди, които министъра издаде, успяхме да постигнем баланс, тъй като обикновения мораториум убива малкия и среден бизнес, там където бичат дъски, правят дограма, произвеждат пелети.

Вместо забрани се съсредоточихме към невралгичните точки, които са – старите гори, 30 процента от добива да се спре. Спира дърводобива покрай реките, населените места, вододайните зони. Само санитарна сеч е разрешена. Това което видяхме покрай река Искър няма да може да се случи повече. Проверките във вековните гори, в Родопите, с големите дървета по 50-60 см в диаметър ще са приоритет.

Надяваме се, че прихващането на въглеродния диоксид от горите ще увеличи приходите от горите.

Имайте пред вид, че над 60 процента от дърводобива се прави от честни семейстни фирми, където лесовъдните практики и опита се предават от поколение на поколение. Те се изместват от фирми „джуканки“, които изсичат масово горите и използват роми. Но горските се страхуват да правят проверка за да не си загубят работата, защото често получават обаждания „от горе“.

Проверките се правят повсеместно, но актовете се пишат на малките, не на големите фирми. Актовете на големите пък падат в съда и това тотално демотивира горските служители. Прозрачността може да обърне всичко, дори пари не са нужни.           

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

                      

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *