АкцентБългария

IES ENERGY BRIEF: От 1 юни Газпром ще увеличи цената на газа, доставян за България

По материали от руския и българския печат с коментар

Новината за увеличението на цената на природния газ у нас /прогноза от 13 процент ръст и 42,54 лева/МВтч/ даде повод на руските медии да изтъкнат отново зависимостта ни от руски природен газ от Газпром, респективно от тръбите по които този газ се доставя, тоест оправданието за Турски поток. Увеличението на цената, според руски и български медии е свързано с ремонта на газопровода „Турски поток” в Турция, и уж по-скъпия пренос през Украйна. В тази връзка се изтъкват думите на шефа на Булгаргаз, че търсят алтернативни пътища за доставка. Става въпрос за две седмици – от 12 до 27 юли – прекъсване на доставките, но този повод вместо за отчет защо не сме диверсифициране, се използва за игра в полето на „незаобиколимия и единствен руски газ“

Странното в случая, че договорът за доставка на природен газ с Газпром е на входна точка на българската газопреносна мрежа и не може да бъде задача на вносителя, да мисли и решава, откъде ще мине маршрута на природния газ на доставчика.

Цените на българския природен газ отдавна трябваше да се покачат, тъй като спот реперите /70 процента във формулата на цената в договора на Газпром/ е свързан с трите водещи западноевропейски борси. През последния месец цените стоят на нетипично високо равнище над 25 евро за МВтч, това е над 49 лева/МВтч и просто няма как цените у нас да бъдат с 20 процента по-евтини, при положение че основните количества се внасят от Газпром заради задължителните клаузи по изкупуване.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Тук основният въпрос е към Булгаргаз – защо не взема всички възможни количества от азерския газ, който е значително по-евтин, поради чисто нефтеноиндексираната му формула.

Оправданията, че не могат да го внесат заради забавянето на интерконектора с Гърция не издържа елементарна справка в електронната платформа за ангажиране на преносни и входни капацитети, защото има резервен маршрут през входа на гръцката ГПС на Неа Месемврия и Сидерокастро-Кулата /зачет на реверсивен газ/.

Невъзможно е да се обясни защо Булгаргаз хем не участва на търговете които ДЕСФА обявява за Нея Месемврия и Сидерокастро нито за годишен, нито тримесечен капацитет, хем се оплаква че няма възможност. През първата тримесечие внасяха с договор за тримесечен капацитет.

Гръцката ДЕПА не участва при тримесечните и така не създава конкуренция на Булгаргаз.

За да отклонят вниманието от себе си, Булгаргаз и КЕВР тръгнаха да оправдават високата цена с интерконектора АйДжиБи.

Истината е, че азерският газ е значително по-евтин и ако бяхме взели цялото възможно количества за сметка на редукция на руския газ сега цените у нас можеха да се увеличат много по-малко. И никакъв интерконектор не може да бъде оправдание.

Увеличението на 1 юни не е последното. Следва подобно и на 1 юли.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *