АкцентБългария

IES ENERGY BRIEF: Варнеският ТЕЦ планира 550 МВт газова мощност

https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/06/03/10648047/bulgaria-s-varna-gas-plant-plans-new-550mw-capacity

ЛОНДОН (ICIS) – Българската ТЕЦ Варна, един от малкото частни производители в страната, обяви плановете си за изграждане на два нови 275MW газови блока, които да заработят в началото на 2025 г.

В изявление на компанията, публикувано на 2 юни, се казва че инвестиционният план за 450 млн. евро централата, собственост на компанията „Сигда“, има за цел да инсталира  паро-газови турбини с ISO капацитет 54,3% и способност да произвежда 30% от водород.

Това би повишило оперативния капацитет на централата от сегашните 630MW на 1.2GW, въпреки че само един блок от съществуващите три работеше следобед на 3 юни, показа уебсайтът на компанията.

Варненският завод подписа договор с руските енергийни компании „Ракитянски арматурен завод“, „Тръбна металургична компания“ и „Атоменергомаш“ за разработване на технически и икономически модел за инсталиране на турбините „Сименс“.

Местните търговци, анкетирани от ICIS, очакваха добавянето на варненските блокове да ускори постепенното премахване на въглищата в страната.

„Предполагам, че до 2025 г. в страната няма да има инсталации за [въглища], ако [цените] на въглеродните емисии продължат да растат“, каза един от тях.

Производствените разходи на Варна не трябва да бъдат много високи, каза втори източник. Дори централата да работи на газ, разходите за емисии ще бъдат в пъти по-ниски, да не говорим за водорода, където може да се въведе субсидия, добави източникът.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




„При тези високи цени на емисиите производствените разходи за [въглищни] централи в басейна на Марица са около 210 лева (108 евро) за МВтч“, добави същият източник.

Трети източник отбеляза, че ТЕЦ „Варна“ не е съобщила как ще бъде осигурено финансирането от 450 милиона евро.

Други твърдят, че централата може да получи финансиране от Европейския съюз за двете блокове – или чрез плана за възстановяване на България, или чрез механизма за справедлив преход на ЕС, където страната трябва да получи 1,1 млрд. евро за трансформация на своя енергиен сектор.

ПРЕХОДЪТ ОТ ВЪГЛИЩА НА ГАЗ

Местни експерти споделиха с ICIS, че търсенето на газ в България може да нарасне след 2025 г., ако други български производители на енергия като държавната 1.6GW Марица Изток 2 (ME2) или частна 908MW ConturGlobal Maritsa East 3 и 670MW AES Maritsa East 1 преминат от въглища към газ и водород.

В 17:45 ч. местно време в четвъртък, 3 юни, потреблението на България възлиза на 3,9 GW, според мрежовия оператор ESO, от който ядреното производство е покривало 45%, последвано от въглищните централи на 22%.

На 20 май българската енергийна компания Grand Energy обяви плановете си да преобразува българската 600 МВт електроцентрала на въглища в Бобов дол за работа на газ и водород от 2025 г.

В своя актуализиран 10-годишен план за развитие, публикуван на 17 март, операторът на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“ предложи да изгради инфраструктура за транспортиране на зелен водород и нисковъглеродни горива до електроцентралите и други потребители в регионите с въглища на страната.

Това включваше 175-километров газопровод, свързващ сегашната мрежа с четирите основни централи на въглища в басейна на Марица, които възлизат като  комбиниран капацитет от 3,8 GW.

„Засега разполагаме с Бобов дол (600MW) и Варна (550MW), които да превключат на газ. Това вече е огромен капацитет и ще накара други производители да преразгледат плановете си и да преминат бързо към газ ”, каза български търговец на газ пред ICIS в четвъртък.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *