АкцентБългария

IES ENERGY BRIEF: Цената за месец юли ще бъде значиелно над прогнозата на Булгаргаз

След сериозното увеличение на цената на природния газ за месец юни, се очаква цената за месец юли да скочи над 53 лева/МВтч, въпреки прогнозната цена на Булгаргаз преди седмица от 48,42 лева/МВтч.  Редица са факторите, но два са основните.

Първият е, че цените на борсите вчера надминаха 31 евро/МВтч, или 60,6 лева/МВтч. Много са факторите за безпрецедетно високите цени на природния газ на борсите, но основният е поведението на Газпром, който задържа доставки за Европа и не ангажира допълнителни капацитети през Украйна, за да покаже че втората линия на Северен поток -2 е абсолютно необходима, за да има има достатъчно предлагане. От икономическа гледна точка компанията печели двойно, първо, увеличава приходите си при по-ниски от възможните продажби през второто тримесечие, когато се попълват газохранилищата /макар, че първото тримесечие продаде 31 процена повече в ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Освен това Газпром демонстрира незаменимата си роля  за балансиране на търсенето в Европа.

Другата причина за високите цени на природния газ на борсите, е че на фона на ръста на търсенето след възстановяване на икономиката, САЩ намалиха добива на шистов газ и възстановяването му, съответно на износа, вървят по-бавно.

Посочените фактори са устойчиви, тъй като след август се очаква пандемията да влезе в ремисия след като основните икономики достигнат близки до колективния имунитет нива на ваксинация и преболедували.

Допълнително натискат нагоре цените и дългосрочни фактори, като ефектът от климатичните промени, които затрудняват инвестициите в проучване и добив на нефт и газ. Това кара анализаторите да прогнозират устойчив недостиг на енергия, много преди мерки за декарбонизация да мога да го компенсират. Поради откъсването на пазара газ-към-газ, от пазара газ-към-нефт, и разликата в ръста на цените на суровия нефт за последните три месеца /при нефта под 10 процента, при природния газ близо 50 процента/ нефтеноиндексираните договори, ще останат изключително привлекателни.

В нашия случай това е договора за доставка на азерски газ с AGSC, за 1 милиарда кубически метра годишно, който през януари т.г. бе ограничен по искане на Булгаргаз само до 225 милиона кубически метра, много под планираните 750 милиона кубически метра, до края на газовата година, която изчита на 30 септември. Още в началото на януари т.г. когато Булгаргаз оправда по-малките количества с липсата на интерконектор с Гърция, стана ясно, че българският газов търговец търси оправданение с недостатъчната пропускателна способност на гръцката преносна мрежа. Истината е, че наличните капацитети са напълно достатъчни за да се пренесе цялото количество договорен азерски газ.

Доказателства намираме в дневните количества постъпил газ от Гърция при входната точка Сидерокастро-Кулата от базата данни на Булгартрансгаз. За последния месец количествата внесен азерски газ варират между 4,2 милиона кубически метра на ден – 15 май,- което на годишна база прави над един милиард кубически метра, опровергавайки тезата за липсата на капацитет, до под 2 милиона кубически метра – количеството внесен газ на 22 юни, когато „тежестта“ на най-евтиния газ /20 процента под цената на руския газ/ в микса на потребление у нас пада под 15 процента.

Това определя и прогнозата ми за повишение на цената над 53-54 лева за МВтч. Разбира се, КЕВР отново може да се опита да играе социална институция вместо регулатор, но тогава нещата за август ще излязат извън контрол.

Ако трябва да бъдем по-прецизни това което КЕВР се опитва да спести на потребителите и на служебното правителство се компенсира с лихви от действията на ръководството на Булгаргаз.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *