АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Германия губи обжалване по газопровода OPAL на Газпром, тъй като съдът застава на страната на Полша

July 15, 2021 

https://www.reuters.com/business/energy/eu-court-rejects-germanys-gazprom-pipeline-appeal-2021-07-15/

БРЮКСЕЛ – Берлин загуби борбата си с решение, ограничаващо достъпа на Газпром до тръбопровода OPAL, който свързва газопровода Северен поток на руската компания с Германия, след като най-високият европейски съд застана в четвъртък на страната на Полша.

Случаят е част от дългогодишен спор за транспортирането на руски газ до Европа, който противопостави Полша и други източноевропейски страни срещу Германия.

OPAL свързва газопровода Северен поток 1 с наземните европейски мрежи. Газопроводът от 470 км (292 мили) минава от Северна Германия до Чехия и има годишен капацитет от 36 милиарда кубически метра природен газ.

Русия планира да удвои капацитета си за износ на газ за Германия чрез своя проект за газопровод Северен поток 2, който ще използва собствена сухопътна връзка, наречена Eugal.

Германия обжалва пред базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз (CJEU), главният съдебен орган на Европейския съюз, след като по-нисък по ранг съд/апелативен съд през 2019 г. отмени решение на ЕС, което позволява на Газпром да увеличи доставките до Европа по тръбопровода OPAL.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Решението на трибунала последва полско оспорване на решението на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС.

Съдът на ЕС отхвърли аргументите на Германия, че „енергийната солидарност“ е по-скоро политическа концепция, отколкото правен въпрос, като заяви, че Комисията е длъжна да проучи възможните рискове за сигурността на доставките на газ на пазарите на страните от ЕС.

„Законността на всеки акт на институциите на ЕС, попадащи в енергийната политика на Европейския съюз, трябва да се оценява в светлината на принципа на енергийна солидарност“, казаха съдиите.

Делото е C-848/19 P Германия срещу Полша.

OPAL Gastransport заяви в изявление, публикувано в Германия, че съжалява за решението на съда и потвърждава становището си, че единният пазар на ЕС не е в неравностойно положение при пълно използване на транспортния капацитет на OPAL.

„Решение по въпроса, дали Полша е претърпяла действителни щети, реални вреди от пълното използване на OPAL от различни спедитори, не е изрично взето,“ каза базираната в Касел фирма.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *