АкцентАнализи & АлтернативиБългария

Мрачния сценарий за зимата става все по-вероятен

Булгаргаз ангажира по-малко преносен капацитет за азерския газ

Буквално преди няколки дни се проведе търг за отдаване на тримесечен /юли-октомври/ твърд условен капацитет на Неа Месеврия, точката в която Транс-Адриатическия газопровод влиза в гръцката газопреносна система и от там в България. По тази линия вървят доставките на азерски газ. От ангажирането на капацитети можем да направим извод за намеренията на Булгаргаз какви количества от азерския газ ще купува до зимата.

До този момент ангажираните капацитети бяха 14 400 МВтч на ден, което е приблизително 1,34 милиона кубически метра на ден. Тъй като количествата азерски газ влизат през т.н. бекхол капацитет, при което става взаимно разчитане на взети количества руски газ срещу насрещно вземане на азерски газ, то и данните за азерския газ са включени в графата „разпределени“ количества в платформата на БТГ. Видно от тях е, че количествата азерски газ са сред общите постъпили количества през последните седмици падат до 8850 МВтч/д или под 840000 кубически метра на ден, при положение че теоретично минималното дневно количество е 1,35 милиона кубически метра на ден. Не само това най-евтиния газ в Европа, близо 40 процента по евтин от руския, но количествата за нагнетения природен газ в Чирен са под 60 процента от това което трябва да бъдат.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Всички големи потребители у нас очакваха на търга на 9 август на ДЕСФА, Булгаргаз да промени играта.

Да, но не. Вместо да ангажира предлаганите 30 000 МВтч/ден, осигурени от неучастието на ДЕПА, ръководството на Булгаргаз направи точно обратното на това което здравата бизнес логика и националния интерес повелява. Ангажира само 10000 МВтч/д твърд условен капацитет, което прави сигурно, че до края на годината няма да вземем и половината от договора от 1 милиард кубически метра. От началото на годината у нас са влезли 415 милиона кубически метра газ, от които по данни на Азерския Митнически комитет делът на азерския газ е около 60 %.

Единственото логично обяснение на тези действия на ръководството на Булгаргаз е наличието на непреодолима сила – от зависимости, от скрити договори или други „реквизити“ от двойното дъно на отношенията с Газпром. Но тъй като тези действия са вече в полето на националната сигурност, е време службите да се размърдат и да разплетат пъзела с необяснимото пленническо поведение на ръководството на Булгаргаз. 

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *