АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Неочаквано Русия изпомпва много по -малко природен газ за Европа – и не е ясно защо

AUG 24 2021, cnbc.com

АКЦЕНТИ

През последните седмици европейските доставки на природен газ от Русия се забавиха, което повдигна въпроси относно потенциалните причини за спада и неговите последици за световните пазари на газ.

Това се случва малко след като германският канцлер Ангела Меркел се опита да облекчи отдавнашните опасения, относно почти завършения газопровод Северен поток 2, като заяви, че може да бъдат наложени допълнителни санкции, ако Москва използва газа ‘като оръжие‘.

Някои анализатори предполагат, че Газпром, държавният газов гигант на Русия, може да ограничи  дискреционните доставки /основани на индивидуален избор или преценка на потребители/ на природен газ в Европа, за да подкрепи стартирането на потоци през Северен поток 2.

ЛОНДОН – През последните седмици Русия е забавила доставките по тръбопровод на природен газ за Европа, според анализ на

разузнавателната служба за стратегически стоки на ICIS, повдигайки въпроси относно потенциалните причини за спада и неговите последици за световните пазари на газ.

Това идва малко след като германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои дългогодишните опасения, относно почти завършения газопровод Северен поток 2, като заяви, че може да бъдат наложени допълнителни санкции, ако Москва използва газа „като оръжие“.

Противоречивият проект е предназначен за доставка на руски газ директно до Германия през Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша.

Критиците твърдят, че газопроводът не е съвместим с европейските климатични цели, увеличава зависимостта на региона от износа на руска енергия и най -вероятно ще засили икономическото и политическо влияние на руския президент Владимир Путин в региона.

Някои анализатори предполагат, че Газпром може да ограничи допълнителните доставки на природен газ в Европа, за да подкрепи стартирането на потоци през Северен поток 2.

„Това е така, защото Газпром се подготвя за стартиране на Северен поток 2 и се надява да приложи и използва силата на финансов левиридж/лост, като се надява да окаже натиск върху регулатора, като всичко бъде изяснено и приключи максимално бързо,“, каза за CNBC по телефона Tom Marzec-Manser, водещ европейски анализатор за природен газ в ICIS.

„Ако има по-малко газ от нормалното и цената е висока, това може да ускори процеса“, добави той.

Когато изданието CNBC се обърна за коментар към  Газпром, от компанията препратиха CNBC към изявление, публикувано в нейния акаунт в Telegram на 16 август. Компанията определя август като поредния зимен “месец на газовия пазар, според превода.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Повишеното натоварване на газоснабдителната система съвпадна с традиционния сезон на редовна профилактична поддръжка и подготовка за есенно -зимния период, „които не могат да бъде спряни“, казаха от Газпром.

„Практиката от последните няколко години както в Русия, така и в Европа показва, че зимният период също се е изместил към пролетния месец март. Затова сега, през лятото, приоритетът е да се изпомпва газ в подземни складови съоръжения“, посочват от компанията. „Това също е много добре разбрано от нашите европейски колеги.“

Какво става?

Потоците на природен газ в най-западната точка на газопровода Ямал – стратегически важен 2000-километров тръбопровод, който преминава през четири държави: Русия, Беларус, Полша и Германия-спаднаха до 20 милиона кубически метра на ден в средата на август, според ICIS. Това е спаднало от 49 mcm на ден в края на юли и рязък спад от типичния му темп от 81 mcm на ден.

Нещо повече, европейските доставки на природен газ от Русия се очаква да се понижат още повече през септември.

Marzec-Manser заяви, че за да може Русия да пренася газ през съседни държави в енергийната общност, като Украйна, първо трябва да закупи достъп до тръбопровод, „като път с тол такса“. Маршрутът Северен поток 1 е вариант, въпреки че той вече е собственост на Газпром и работи с капацитет. Тръбопроводът Ямал е втори основен маршрут и до края на юли е работил с капацитет близо до очакванията.

„Трето, вие имате украинския маршрут, който очевидно идва с много политически багаж“, продължи той. „Това е единственият друг начин, по който ще доставяте газ от Русия до Европа в някакъв значителен обем.“

Газпром обикновено ефективно използва резервирания си капацитет от тръбопроводи в ЕС, каза Marzec-Manser, но неочакваният спад в обемите в края на юли по тръбопровода Ямал „веднага показа, че нещо не е наред.

Потоците на природен газ към Европа отново намаляха малко след пожар в кондензатна инсталация в сибирския град Нови Уренгой.

В резултат на това, външни наблюдатели на Газпром следят отблизо прекъсваемите месечни търгове за капацитет през Украйна. Тези търгове са широко отчитани като ключов сигнал за пазара на предстоящи обеми, тъй като те се провеждат две до три седмици преди месеца, през който ще тече природен газ.

Поредица от неявявания на всеки търг накара анализаторите да се запитат, дали отсъствието от резервации на капацитет през Украйна не са толкова свързани с невъзможността на Газпром да достави, колкото с нежеланието му да достави.

„Ако е вярно, това има сериозни последици за начина, по който глобалният пазар на газ и втечнен природен газ третира обемите на руските тръби и наличността-или не-на нейните дискреционни доставки“, каза Marzec-Manser.

Друга теория, въпреки че анализаторите я смятат за по-малко вероятна е, че тъй като Газпром вярва, че Северен поток 2 скоро ще заработи напълно, може да не се наложи да резервира допълнителен капацитет другаде.

Valentina Bonetti, старши анализатор на газ от EMEA в S&P Global Platts, заяви пред CNBC, че фирмата разглежда скорошния спад на руските потоци към Европа „като последица, причинена от физически проблем в сектора ‘нагоре по веригата‘ “, който отнема повече време от очакваното, за да се върне към пълните потоци.

„Газпром отдавна се гордее с това, че е много надежден и бърз при възстановяването на доставките след инциденти“, каза Bonetti. Тя обаче, твърди, че неотдавнашният пивот /коренна промяна на посоките на бизнеса, на стратегията/ на компанията към стратегия „приходите преди обемите“ е изпробвала способността на компанията да възстанови потоците от природен газ и е оказала натиск върху ЕС, за да позволи безпроблемно стартиране на Северен поток 2.

Докато Газпром в момента добива над петгодишните стойности, Bonetti заяви, че се нуждае от значителни количества газ както за вътрешни инжекции за съхранение, така и за много по-висок годишен износ за Турция. Това „може да изостри стратегията им за износ за Европа спрямо обемната стойност“.

S&P Global Platts e уверена, че през следващите седмици руските потоци към Европа ще се възстановят постепенно и очаква потоците от Северен поток да започнат през октомври, заявявайки, че последните действия и изявления на Газпром, изглежда, относително потвърждават  предстоящото начало.

Рекордно високи цени на газа

Цените на европейския пазар на газ от началото на годината са скочили с повече от 116%, като бенчмаркът на платформата TTF затваря на рекордно високо ниво от 47,86 евро (56,17 долара) на мегаватчас на 16 август. Той отразява стегнатия пазар, като Европа е изправена пред невероятно ниски нива на съхранение на природен газ и нарастващо търсене на азиатски и южноамерикански втечнен природен газ.

За последен път договорът беше търгуван на около 43,2 евро, след новините, според които Газпром планира тази година да достави 5,6 милиарда кубически метра газ за Европа.

„Настоящият спад в доставките на газ и увеличаването на изтеглянията от хранилища, което повишава цените на газа в цяла Европа и е от полза за Москва, е първо търговска тактика, която да помогне на Русия в момент, когато търсенето на газ по целия свят е голямо“, каза Кристин Берзина, старши научен сътрудник в Алианса за гарантиране на демокрацията, група за защита на националната сигурност. „Но също така показва на Европа, колко зависима е от Русия за своя газ.“

Берзина каза, че е „забележително“ Меркел да заплаши със санкции в случай, че Северен поток 2 бъде използван като оръжие, но постави въпроса, как Германия или Европа ще определят това.

„Ще се счита ли за  ‘оръжие‘ бавното покачване на цените на газа, които имат геополитическа основа? … Или само драматичните прекъсвания ще се считат за ‘оръжие‘ “?

„Европа ще бъде като жаба във вряща вода, без да забележи, че е в беда, докато не стане твърде късно“, каза Берзина. „Русия има много място за създаване на сценарии, които са болезнени за Европа, но без да преминава критичните прагове. Това всъщност би било изгодно за Русия както финансово, така и политически.

Превод Алтернтиви и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *