АкцентАнализи & Алтернативи

Лични интереси удовлетворят желанията на „Газпром“

Интервю за https://bgnes.bg

От 1 януари ще има шоково увеличение на цените заради по-скъпия газ.

Увеличаването на цените на енергоносителите не се случи внезапно. Вместо да следим световните тенденции, в България отново се реагира пожарно. С изсипването на пари на калпак, няма да помогнем на бизнеса. Около 80% ще бъдат енергийно бедните у нас, помощта няма да стигне за всички, затова трябва да има приоритети кои групи да бъдат подпомогнати.

Единственият начин да успокоим цените, е ако имаме внос на азерски природен газ, но външни и вътрешни геополитически и икономически интереси пречат вносът да се осъществи в големи количества, въпреки че този газ е много по-евтин от руския.

Идеята на „Газпром“ е да няма конкуренция на нашия пазар. Лични и колективни интереси в България работят, за да удовлетворят това желание.

Това заяви в интервю за БГНЕС анализаторът и дипломат от кариерата Илиян Василев. С него коментираме причините за скока на цените на енергоносителите, мерките на служебния кабинет за подпомагане на бизнеса, които бяха обявени в началото на седмицата, и геополитическите игри на „Газпром“ за българския пазар.

Василев е категоричен, че шокът от цените на електроенергията не е бил внезапен. „Увеличаването на цените не се случи от вчера за днес. Служебното правителство трябваше да вземе мерки още когато цените на природния газ бяха около 600 долара за 1000 куб.м., а не сега, когато те са вече над 1000 долара. Беше ясно, че тенденциите са неблагоприятни“, заяви той.

Един от големите проблеми, според него, е, че в България „никой не гледа тенденции, а реагира пожарно“. „Нещо трябва да стане и чак тогава да реагираме“.

Василев смята, че финансовите мерки в подкрепа на бизнеса заради високите цени на тока трябва да бъдат похвалени, защото „нещо е направено“. Те обаче, са все още на хартия. Нямаме пари, които да са осигурени и да са тръгнали и да дават ефект, обърна внимание анализаторът.

„Мерките са също така в стил „да помогнем на всички на калпак“. Това не е много логично. С един голям ресурс от 600 милиона ще постигнем минимален ефект. Не е сигурно, че тези, които ще бъдат подпомогнати, не са могли да прехвърлят повишената цена в своя краен продукт“, каза още той.

Според него не е направено основното: много по-мащабна и бърза реакция по отношение на енергийно бедните.

„По новите цени енергийно бедните българи ще бъдат над 80%. Това означава, че е необходим огромен ресурс за тяхното подпомагане. Не могат всички да бъдат подпомогнати, трябва да има приоритети, за да могат най-бедните да изкарат зимата и последвалите месеци. Не трябва да се забравя, че и ресурсите не са безгранични“, подчерта анализаторът.

Василев предупреди, че в България има един порочен кръг: „При новите високи цени, които се очаква да бъдат обявени скоро от КЕВР, клиентите на „Булгаргаз“ или не могат да платят, или не могат да си осигурят кредити да платят, с което натрупват дълг към „Булгаргаз“, който изпада в ликвидна криза. Той няма да има пари, с които да плати още по-високите цени на „Газпром“, прогнозира експертът.

Според него в тази ситуация, първото нещо, което трябва да се направи, е физически да се осигури газ.

„Това означава „Булгаргаз“ да има пари, с които да го купи. Ако той няма парите, никой няма да му ги даде на добра дума с идеята, че някога ще плати. Положението на „Булгаргаз“ се усложнява от факта, че при тези високи цени рано или късно денят за равносметка ще дойде. Сега отлагаме прехвърлянето на цялата повишена цена на газа върху парно, ток, топла вода и др. Рано или късно, обаче ще трябва да платим и това вероятно ще стане след 1 януари. На 1 януари хората ще имат доста шокови усещания, когато видят рязкото увеличение на цените“, заяви Василев.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Трябва да направим процеса максимално плавен и да разчитаме на всички възможности да разтеглим във времето този шок от повишените цени.

По дирите на изчезналия газ

Единственият начин, за да успокоим този ръст, е с вноса на азерски газ.

А този газ изчезна…

„По данни на митническия комитет на Азербайджан ние сме взели от цялото полагащо ни се количество до момента – малко под 700 милиона куб.м. Тази цифра при нашето потребление от 3 милиарда прави около 25% от общата консумация на „синьо гориво“. Доказано е, че този газ е много по-евтин от руския – над 3 пъти вече, защото при руския газ формулата е свързана със спот пазара. Хъбовете в Европа, които са абсолютно ненадеждни репери за цени, веднага изстрелват цената на руския газ много над азерския, който е нефтено индексиран“, заяви Василев.

Той подчерта, че азерският газ е критично важен, за да се намали в микса цената на газа, който потребява българската индустрия и битови потребители. Всички се оправдават, че това синьо гориво няма как да дойде в България, защото още не е построен интерконеторът с Гърция и защото както се твърди, по договор той може да бъде вкарван само в Комотини. Действителността обаче е различна и самите данни на „Булгаргаз“ показват, че азерският газ се вкарва у нас.

„Имаме възможност да получаваме този газ, но от 709 милиона куб.м. сме взели само 150 милиона. Къде се губят тогава останалите 550 милиона?“, пита Василев.

Отговорът на въпроса къде са изчезнали тези количества е свързан със стратегия.

„Общата картина е, че азерският газ е символ, носител на стратегията на ЕС, НАТО и Запада, която доведе до изграждането на „Южния газов коридор“, свързващ с газопровод Каспийския регион с Италия. Основната идея на този газопровод беше в него да се появят количества алтернативен и неруски газ, с който да се направи диверсификацията и той да мине през България на север“, заяви дипломатът от кариерата и бивш посланик на България в Русия в началото на века.

Илиян Василев заяви, че вече съществуват достатъчно данни за наличието на споразумение, в което участват най-малко три страни, две от тях са Русия и България.

„То предвижда количествата газ, които постъпват в България, да бъдат минимални. Също така предвижда да не се вземе цялото количество, защото ако „Булгаргаз“ го вземе – 1 милиард куб.м., тогава ще има излишен газ, който „Булгаргаз“ трябва да го продаде, най-вероятно, в Румъния. Тези количества имат влияние върху целия пазар. По тази причина има договорка азерският газ да не бъде купуван в пълните обеми, за да се види как ще се напаснат интересите на руския и азерския газ, на „Газпром“ и на азерските компании“, разкри Василев.

Той подчерта, че „всички агенти, които вкарват газ в България са свързани с „Газпром“.

Техните интереси трябва да се защитят, защото след 2 години предстои подписването на нов договор с „Газпром“ – старият изтича. Интересите – и лични, и колективни, са свързани с удовлетворяване на желанията на „Газпром“ – да няма конкуренция. Когато нямаш конкуренция, „Газпром“ продава повече, както е в дадения случай. Той ще продаде тази година повече газ на България, отколкото през 2019 и 2020 г. Сега природният газ, който се продава, ще бъде 95% руски, при условия, че бяхме постигнали една диверсификация от около 20%“, заяви енергийният и финансов анализатор.

„Ние сме обърнали историята. Тези хора са наясно, че колкото повече газ купуваш от Русия, толкова повече обратните плащания са по-големи. Схемата работи абсолютно безупречно и никой не може да се оплаче – и политици, и мениджъри и др.“, добави Илиян Василев. /БГНЕС

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *