АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Азербайджан може да увеличи износа на природен газ за Европа

https://www.bnnbloomberg.ca/azerbaijan-says-it-can-increase-natural-gas-exports-to-europe-1.1661087

3/10/2021

Азербайджан може да увеличи износа на природен газ за Европа, но първо трябва да осигури нови договори за продажба, каза президентът Илхам Алиев.

Ако преговорите започнат сега, Азербайджан ще бъде готов да увеличи износа още през следващата зима, каза Алиев в интервю за испанската информационна агенция EFE, чийто текст беше публикуван на уебсайта на азербайджанския лидер в събота.

През декември Азербайджан започна да доставя газ към ЕС, включително Италия и Гърция, през Южния газов коридор, подкрепян от САЩ, който свързва Каспийско море с Европа през Грузия и Турция.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




ЕС е вторият по големина вносител на азербайджански природен газ през първите седем месеца на 2021 г., като през периода е закупил почти 4 милиарда кубически метра, според доклад на Държавния комитет по статистика в Баку.

Очаква се износът за Европа от 2022 г. да нарасне до 10 милиарда кубически метра годишно, съгласно споразумения, подписани през 2013 г. По-голямата част от добива на газ в страната идва от управляваното от BP Plc находище Шах Дениз в Каспийско море.

Алиев каза, че азерският природен газ е „по -евтин“  от този на други доставчици, а също така идва от нов източник по нов маршрут. Доказаните запаси от горивото на Азербайджан са 2,6 трилиона кубически метра, достатъчно големи, за да задоволят вътрешното търсене и да се изнасят за „поне 100 години“, каза президентът. 

Азербайджан също сериозно инвестира във възобновяема енергия, за да спести повече природен газ за износ, каза Алиев.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *