АкцентАнализи & Алтернативи

Призракът на жълтите жилетки броди из Европа

Безпрецедентният скок в цените на природния газ ще бъдат последвани от скок в цените на суровия нефт, на всички енергийни продукти и свързани по веригата на добавена стойност стоки и услуги. От там ще прелеят в храните и хранителните продукти, транспорта, логистиката, строителството, пазара на недвижимости и т.н.

Вторичната и третична инфлация, които могат да направят заразата от климатичния екстремизъм тотална, тепърва подсказват за мащабите на тайфуна, който ще ни връхлети. Банките и правителствата се в шок, не само защо защото не искат да признаят стратегическата си грешка с небалансираните си климатични политики и заливането на пазара с хеликоптерни пари, но и защото постепенно осъзнават че вълната е по-голяма от най-песимистичните им прогнози. Съответно са с блокирано съзнание и воля, неспособни да предприемат мерки, веднъж за да не признаят собствената си отговорност за случилото се, втори път от страх от публично възмездие.

Призракът на жълтите жилетки броди из Европа.

Зелената сделка взриви социалния мир със своя фалш, неискреност и откровено манипулативен характер, защото тези които я представиха в Европейския съвет, излъгаха в прогнозите си за цените на квотите за емисии. Сега се правят, че по това време са „отсъствали от страната“ и че не носят отговорност.

Моят прочит и предложение за няколко неотложни стъпки.

Първо, в тези мътни времена солидарността между страните и доверието към Европейската комисия се изпари „през комина“.

Решението на полския конституционен съд, че законите и регулацията, които се приемат на равнище ЕС, трябва да отговарят на полската конституция е поредния трус и предизвестие за потенциален нов екзит. Брюксел не иска и не може да води антикризисната битка, защото сам допринесе за нея и доверието в способностите му да оценява правилно ситуацията е компрометирано.

Където няма солидарност идва егоизмът, спасението по единично и спекулантите.

Пример за това е сделката от миналия вторник на втората газова борса. Всичко тръгва от предварително нагласени продажби на относително големи количества природен газ от държавния търговец Булгаргаз с предварително избран от него купувач. Вие преценете каква е „далаверата“ след като часове по-късно същия газ бе предложен на два пъти по-висока цена. Къде виждате тук грижа за потребителя, за стабилизиране на пазара, да не говорим солидарност в бедата ? Посланието е: за баламите песента „правим всичко възможно“, за нас и нашите приятелите „възможното“ става келепир.

Влизаме като общество в жестока битка със спекуланти и всякакъв род „паризити-в-бедата“, без да имаме защита, тъй като прокуратурата е абдикирана от задълженията си, и а управлението на Борисов и Доган разрушиха доверието в публичните институции и политиката. Без работещ парламент, без смяна на компрометирания Висш Съдебен Съвет и на главния прокурор изходът от кризата ще бъде силно затруднен.

За това и правителство и президент, и политически сили на промяната, борещи се за парламент, трябва да съзнават, че каквито и да са различия помежду им, отговорността за общото дейстие стои над инвидуалните различия и претенции. Не случайно Борисов заплаша с апокалипсис и се проектира като Спасител, защото знае, че неговите хора винаги могат по команда да дестабилизират управлението и блокират антикризисните мерки.

Второ, правителството трябва да замрази цените на основните енергийни стоки и услуги – газ и топлинна енергия, като поеме разликата. Тук има важни технически подробности как да се реализира подобна стъпка и на какви равнища, които могат да се приемат като пределни, но допустими, и така че държавата да ограничи щетите, защото зад всичко това ще стоят наши общи пари, които могат да ни потрябват по-късно за да оцелеем през „дългата зима“.

Кризата с цените на природния газ ще продължи по-дълго отколкото очакваме, макар че спад от сегашните равнища е вероятен. Не случайно нефтените и газови компании в спешен порядък ревизираха плановете си и МАЕ вече твърди, че фосилните горива ще бъдат с нас още дълго време. Цените ще растат, докато Русия не получи достъп до целия капацитет на Северен поток – 2, прегазвайке цялото ЕС законодателство и регулаторен режим. Газпром и Путин ще спекулират с ролята си на „спасители“. Лошата вест е, че нямат достатъчно газ, защото недостигът е глобален. Но Кремъл със сигурност ще „спаси“ своите съучастници Германия и Австрия.

Трето, трябва да излезем временно от Зелената сделка, която така или иначе не сме ратифицирали, като „замразим“ цените на емисиите и на енергийните източници – газ, ток, парно, на водата, на ниво, което не разрушава икономиката ни и потреблението.

Ситуацията е извънредна и заплащва националната сигурност.

Оригиналната идея на тези разрешителни за емисии бе да стимулират прехода от стари към нови технологии – идеята за плавен, щадящ и ефективен преход.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Прагът на „конструктивна мотивация“, за превключване към новите технологии, в началото на годината бе 30 евро на тон, но при 67 евро/тон икономическите агенти и потребителите не могат да се адаптират и ставаме свидетели на самоескалиращо разрушение. Нещо повече, деградира финансовата и мотивационна основа на екологичните политики, тъй като климатичните разходи де факто изсмукват и средствата за защита на околната среда в полза на спекуланти и нови инвеститори. Технологиите, щадящи климата, ставащи все по-скъпи, заради недостига на суровини, енергия и непредвидени разходи по рециклиране, които са нужни за опазване на околната среда.

Тъй като парите от ЕС се смятат за важни, ще трябва да представим Националния план с дата на затваряне на въглищната енергетика близка или съвпадаща с тази на Полша, но придружен с получените от Европейската комисия прогнози за ръста на емисиите. Ако тези прогнози не се сбъднат и настъпят заплахи за националната ни енергийната сигурност, имаме право на отказ, временен или окончателен. Няма как ангажиментите да бъдат само еднопосочни. Не сме самоубийци за да затворим мини и централи на въглища, докато нямаме достъпна и достоверна алтернатива, защото веднъж затворени, не могат да бъдат отворени при извънредни ситуации.

Ако Европейската Комисия не приеме условието ни, трябва да бъдем готови да се съдим, защото самата тя манипулира пазара на емисии през Резерва за Пазарна Стабилност /Market Stability Reserve/ и допусна финансови спекуланти от целия свят на него. С действията си ЕК носи основната вина за дестабилизация на енергийните пазари, за деструкцията на потреблението, като съзнателно подпомогна спекулантите да изпразнят джоба на данъкоплатци и потребители.

Няма време за заобиколно говорене, а само за „право куме в очи“. Сигурен съм че в Брюксел ще се стреснат, защото комисарите и Комисията могат и да имат имунитет за погрешни политики, тоест страните не могат да съдят Комисията за щети от нейни политики, но не и за искове за нарушени права от гражданите пред Европейски Съд по Правата на Човека. Време е и европейската прокуратура да се самосезира, защото зад действията на тези топ европейски политици, може да се проследи опашката на користни лобистки интереси.

Четвърто, трябва да се създаде Национален Антикризисен Щаб, в който да влязат най-добрите експерти по управление на кризи и енергийни пазари, включително от бизнес организациите и неправителствения сектор. Взаимноусилващи се различни кризи, с най-голяма вероятност, ще направят най-малкото неуместни боричканията на партийни или личности теми в предизборната борба за парламент и президент.

Ако Европейската Комисия, въпреки всичко, не приеме Националния план и не отпусне средства, с които да посрещнем кризата, имаме резервен ход. При всички случаи размерът на средставата за справяне с кризата и за възстановяне на икономиката не са от порядък, който да ги направи „критични“. Всяко „зло за добро“, защото е спорен балансът между разходи и ползи, доколкото именно европейските средства доведоха до корупция, която преразпределя обществено и лично богатство, до ограничаване на свободата на медиите.

Нашите поколения бяха благословени от отсъствието на война. Сега обаче, влизаме в глобална война за ресурси, пазари и геополитическо надмощие. Започна се с пандемията, която катализира дълго подтискани процеси и слаби звена в световната икономика и финанси. Тази криза заплашва да отнеме милиони човешки животи, да разруши градените с години стандарти и качество на живот.

У нас последствията тепърва ще се усещат по-осезателно, като болката бъде остра и продължителна, доколкото сме най-слаби като икономика, като буфери и резерви, като качество на публично управление и институции. Имунната ни система бе разрушена от корупцията и пленената държава на Борисов, Доган, Пеевски и главните прокурори Цацаров и Гешев. Отстраняването им е въпрос на оцеляване, незабавна и неотменима необходимост, поради неопитомените им възможности да компрометират антикризисните усилия. Техните представители трябва да бъдат незабавно отстранени от ръководните постове в енергийните дружества.

Трябва обединение на всички сили извън тези от корупционните партийно-политически и олигархични мрежи, защото кризата може да бъде както път освен за възраждане и възход, така и към гибел.

Трябват ни смирение и решителност – смирение пред мащаба на проблемите ни и съзнанието за отговорностите. Решителност заради ограничеността на ресурсите ни и времето за реакция.

Заедно с Националния Анти-Кризисен Щаб, правителството трябва да приеме и национален анти-кризисен план с адекватно разположени във времето и пространството мерки и ресурсно обезпечение. Българският бизнес със сигурност ще отговори положително. Просто трябва стратегия и план. Да кажем на хората какво да правят, защото първата реакция е – „харчете по-малко енергия“, но това не винаги е достатъчно, да не говорим лесно.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *