АкцентАнализи & Алтернативи

На тези избори Русия ще заложи на нашата неспособност да решаваме въпроси със солидарност, да ги диагностицираме, и съответно да постигнем съгласие по приоритетите на управлението

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Наблюдаваме разрушителна комбинация между некадърност и безотговорност, а властта изглежда в патова ситуация. Политическите партии също не се оказват във възторг, че ще им предстоят избори. Как във външната политика могат да бъдат използвани слабостите на държавата ни? Намесата на Москва в изборите у нас е предопределеност, каза точно преди година в интервю за „Това е България“ бившият посланик в Русия Илиян Василев. Въпросът е: сега на кого ще заложи Русия? Наш гост е посланик Илиян Василев. Кой ще бъде играчът на Путин на тези избори у нас, посланик Василев?

Илиян Василев: Първото е, на какво ще заложи Москва –  аз мисля, че ще заложи на нашата неспособност да решаваме въпроси със солидарност, да ги диагностицираме, и съответно да постигнем съгласие по приоритетите на управлението. Много лесна за тях е България, тя и без това е разделена, тя е фрагментирана и като политическо представителство в парламента, и когато нямате единна воля и способност за създаване на правителство, това са изключителни възможности за влияние, за провеждане на политиката „разделяй и владей“, която Русия владее до съвършенство. Още от мига след Освобождението ни, Азиатският департамент във Външното им Министерство винаги е имал тези основни принципи – или со кротце и с пари, или с малко кютек. Или тези политици, които не им харесват, ги притискат, съответно ги дискредитират и дори убиват, или пък ги подкупуват, или някаква комбинация от двете. Сега, в тези избори особеното е, че се продължава линията „Решетников“, която беше лансирана през 2016 година, 2015 година беше направена, а 2016 година започна да се изпълнява. Тази линия фактически ревизира линията до „Южен поток“,  когато Русия не успя. Ако си спомняте, г-н Путин се беше оплакал, че 800 млн. евро са заминали, а той нищо не е получил в замяна. И тогава Русия реши вече да не залага на един или на двама топ политици, а да решава проблемите по друг начин: да решава, като залага на много и на никой. И тази линия и до ден днешен се прокарва. Тя залага и на Борисов, който й достави най-големия геополитически успех в последните 30 години – „Турски поток“, но залага и на Радев, който пък не може да приеме Борисов, но има си своята линия на сближаване с Русия, залага и на ДПС, на вечните бизнес интереси на Пеевски и Доган. Залага и на русофилските партии, които макар и да не успяха, тоест, да се провалиха в това да могат получат политически представителство в парламента, поради своята многобройност насищат предизборния дебат с едно непропорционално присъствие – темите и тезите им постоянно се въртят. И разбира се, Русия разчита на възможността си да контролира през енергетиката, през бизнес и други зависимости, защото далеч вече не е само енергетиката – през новите парични потоци примерно тя има много присъствие в едни ключови сделки, включително сделки в електроразпределителните дружества, в банки, във финансови институции, в големи индустриални предприятия и проекти. Така че тя разчита на много хора и на никой.

Водещ: Кое ще бъде морковът и кое тоягата от тези избори за Русия?

Илиян Василев: Те морковите са много традиционни. Много хора у нас и една част от политическия елит, който се роди, особено по времето на ГЕРБ, хората, които успяха да реализират своите житейски планове именно през политиката и партиите, голяма част от тях участва в енергийните проекти. „Турски поток“ беше най-големият – за 3 милиарда, сметнете колко хора тук са получили своята изгода от това. И тук не е никак трудно човек да направи алгоритъма на сравение с приблизително същия проект – диаметърът на тръбите не е толкова голям, но интерконекторът Гърция-България струва 1.3 милиона евро на километър, а „Турски поток“ струва 3 милиона – нали разбирате, за какво става въпрос? И оттук нататък се започват новите проекти. 

Първо, Русия започна да инвестира много в зелена енергия. Това малко се разбира, но наблюдавайте историите в новинарската лента, кой придобива нови активи в тази област? 

При ядрената енергетика чрез новия проект отново ще се възстанови 7-и и 8-ми блок за „Козлодуй“ –всъщност това, което трябваше да бъде „Белене“. Има проекти за конверсия за въглищната енергетика към газ. Там също „Газпром“ и други компании, включително и „Литаско“ имат доста големи амбиции. И всеки един от тези проекти е свързан с определена група, политическа, лобисти от „елита“, която го обезпечава. Както казват на руски – дипломатическое сопровождение, което не е изобщо толкова дипломатическо или политическо, най-вече е лобистко. Между другите същите обезпечават и лобират за еврофондовете.

Водещ: Тоест, вече Русия има създадена у нас вторична мрежа от агенти, които съответно оказват влияние върху политиката и икономиката, така ли? И част от парите, които идват по съответния проект, отиват при тях? 

Илиян Василев: Които са лично заинтересовани. Ние имаме такива олигарси, които изцяло зависят от това. Те не са типични бизнесмени и предприемачи, които могат да оцелеят в условията на конкуренция на свободния пазар. Това трябва да бъде ясно. Ако им се прекъсне изключителната връзка с публичните  евро средства или със средствата в големи  проекти, които са свързани с Русия, те няма да имат никакво бъдеще. Те вероятно много бързо ще прекратят дейност. Зависят от това за личното си благоденствие и колективното за групата около тях, и си представете, че това не са само бизнес групи, а политически партии, и тези политически партии са ДПС, са ГЕРБ и други, така че можете да си представите – те имат доста планове. Да не говорим, че има и нови проекти за влияние, които тепърва ще се развиват. 

Водещ: Към които ще бъдат привлечени и новите силни на деня, така ли?

Илиян Василев: Винаги е така. Това е желязно правило – новите поколения политици между 20 и 30 години са обект на специално знание, като една голяма част от тях, разбира се, препоръчани от по-възрастните поколения, които са участвали в тези мрежи, тоест, става въпрос за наследство, но има и такива, които се прокрадват дори в дигиталните бизнеси. Много малко хора знаят, но при планирането на операциите на ГРУ участваха български дигитални компании, тоест, дигитални компании е много силно казано – киберексперти. Така че има всякакъв бизнес – той е и формален, и неформален.

Водещ: Посланик Василев, в какво може да се види проявата, ролята на Русия сега в изборите? Откъде изскачат лобистките послания?

Илиян Василев: Първо, на медийно равнище, на пропагандно равнище. Сега служебното правителство се атакува много остро през пропагандните машини за това, че не може да се справи с пандемията.

Водещ: Ама то не може да се справи, това е реалност.

Илиян Василев: Не, не, то е ясно. Това е общо взето като въпрос, който съдържа отговора. Но факт е, че агресията е изключително остра. В същото време, те работят по теми – сега в момента уязвимостта на правителството по тази тема е много голяма, тя е обществено значима, и като го разклатят правителството, мачкат и дестабилизират обстановка, която по никакъв начин не помага нито на правителството, нито на обществото да разбере рисковете и най-вече да излезе от кризата. Защото в момента, ако има една страна, която изглежда по-зле от нас, то определено е Русия в тази област. Но няма значение, това е въпрос на пропаганда и от това, че там нещата са зле, за нас не би настъпило нещо по-добро. 

Второто нещо, което прави, е интриги. В момента, в който има някаква интрига – сега примерно е подхваната цялата тема около Петков, Конституционния съд – това е легалистки подход, който между другото е абсолютно легитимен, но той се експлоатира за политически цели, защото ако да претеглим юридическата срещу политическата компонента в този скандал, ще видите, че юридически е валидна, но тя заема все по-малко място, особено в предизборната ситуация. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Да погледнем енергетиката – енергетиката е област, която изчезна от предизборната борба именно благодарение на корелираните усилия на ГЕРБ, на назначените от тях хора в енергетиката и в интерес на Русия, защото служебното правителство изобщо не се занимаваше с „Турски поток“ като гранд корупционен проект. Къде отидоха парите, кой ги е взел, как ги е взел, какви пропуски са, просто темата изчезна? Изчезна темата и с азерския газ – тя беше потискана и едва напоследък тези дни започна да излиза наново. 

Изчезна темата за ролята, тя тепърва ще се разкрива, за ролята на Русия в стимулиране на решения в полза на новите ядрени блокове, което обаче е в ущърб на „Марица Изток“. Там нещата са много прости – „Марица Изток“ е единствен източник на независимост, тъй като ресурсите са местни, и разбира се, колкото по-малко независими сме от Русия, толкова се усилва натиска към реализацията на нови ядрени блокове – там където зависимостта от Русия расте експоненциално. Изобщо те си имат подобен план във всяка област или проект, в която си проектират собствените интереси, намират кой от местните партньори ще им свърши работа и така. Това е основната им тема. Сега, при служебното правителство единствената причина да не е обект на по-мащабни атаки, отново е, че логиката на този стил „разделяй и владей“ е: нито една от противоборстващите страни да не бъде в нокдаун.  

Водещ: Все още ли ще продължи Русия и Решетников да залагат на президента Радев при положение, че облаците над главата му се сгъстяват?

Илиян Василев: Аз трябва да ви разочаровам, но всъщност моделът „Решетников“ разчита повече на Борисов, отколкото на Радев – Радев е просто видимата страна. Той затова работи успешно. Радев никога не се е виждал с Решетников, докато Борисов се е виждал, и не само, че се е виждал, но се е ангажирал именно с приемането на модела и на схемите, които стоят зад него. Всъщност, Решетников не го е измислил сам, той беше приносителят. Това си е работа на Кремъл и на стратегическите мозъчни центрове в Русия. В този смисъл, как да ви кажа, Радев е в известен смисъл и един такъв свой сред чуждите и чужд сред своите, един неустановен човек, защото разчита изключително много на левия имидж, на близостта си с Русия, но поне като симпатии, защото ходи по различни международни форуми, там защитава Русия, говори против санкции, тоест, вербализира тази симпатия с ясната идея, че това, което каже, се забелязва в Москва. Но в момента, в който в Москва дръпнат чертата отдолу и кажат: „Кой за нас е по-полезен, кой повече ще ни свърши работа?“ – е, естествено, че ГЕРБ ще им свърши или ДПС много повече работа. Защото пак казах, проектът на тридесетилетието, най-значимият геополитически успех, по-голям дори от „Северен поток 2“, защото „Северен поток“ още не е свършил, той не е пуснат в експлоатация, докато „Турски поток“ си тръгна от 1 октомври на пълен капацитет, тайно, никой не отбеляза този факт, и Радев не го отбеляза, мълча, и Борисов не го отбеляза. Мълчат, което означава, че те са антагонисти – те в известен смисъл играят от едната страна на този руски стратегически план.

Водещ: Почти отговорихте на въпроса ми, но не мога да не ви го задам – Борисов не е на власт от 9 месеца, не можеха ли Радев и служебните му кабинети да минимизират влиянието на ГЕРБ и Борисов, ако искаха?

Илиян Василев: Ако ме питате защо не са го направили – първо, защото кадрите на Борисов, на Пеевски, на Делян Добрев – те още контролират цялата енергетика. Сега, защо не ги махат, лесното обяснение е: заради законови пречки, които затрудняват смяната на шефовете без конкурс. Другото обяснение е, че Радев не иска да се конфронтира по проекти, в които са застъпени руски интереси. И това му е най-голямата слабост.

Водещ: Но тя не е ли и най-видима?

Илиян Василев: Тя е най-видима, но той така губи, той затова няма да спечели на първи тур. Защото той не може да привлече, хубаво – лявата му част е сигурна, но той дясната – демократи, протестъри, реформатори, той ги разочарова с това, че служебното правителство просто има няколко сфери, в които изобщо нищо не пипна: транспорт, енергетика, да не продължавам, всички виждат. И това е големят проблем, че той иска да използва ресурса и имиджа на това, че стои зад протеста, но не се ангажира по целия фронт на протеста с активни действия. Защото очевидно, за да реформираш и да премахнеш системните ограничения на модела, трябва да имаш някаква смелост и да бъдеш готов да отидеш докрай. Той не е смел, не е готов да отиде докрай. И неговите министри са проекция на това.

Водещ: Добре, посланик Василев, ако Радев и служебните кабинети не са смели, вероятно нямат и съответния професионален капацитет, защо в два поредни парламента т.нар. „партии на промяната“ не можаха да създадат онази спойка, която да доведе промяната, а точно обратното – показаха на какво не са способни, показаха до какво не са дорасли, и показаха своята излишност, хайде да не кажа липса на необходимост?

Илиян Василев: Значи, аз не бих ги поставил нещата така. Първо, имайте предвид, че начинът, по който статуквото противодейства на промяната е именно чрез създаване на отровни двойници на истинските реформаторски партии. ИТН бяха такъв. Сега, не може да се прецени „Продължаваме промяната“ на Кирил и това докъде ще бъде, но виждате ли, те и досега … никой от тях не схваща, че самостоятелно нищо не могат да направят, трябва координирана работа и корелация с другите протестни партии, трябва смирение пред трудността на задачата. И поради тази причина мисля, че не е много справедливо да се обвиняват протестните партии, защото те не получиха от вота нужното количество гласове за да управляват, и затова трябваше да се правят някакви невъзможни компромиси.

Водещ: Но кой е виновен за това? Те са си виновни. 

Илиян Василев: Е, не, не. Няма как сега да вините едни партии, защото аз мога да говоря, че партиите, които имат непосредствена енергия да осъществят промяната, те не получиха много гласове. Получиха големите гласове ИТН, а сега на път да ги продължат са в „Продължаваме промяната“, които са нови играчи, новото хлапе в квартала, и са страхотен тип, но те не са проверени, не са претеглени през загуби, риск и т.н. Статуквото може да генерира безброй подобни нови популистки партии. И поради тази причина аз си мисля, че трудностите при прехода, тоест, реализацията на промяната, отразяват трудностите в отразяването на необходимостта от промяната и решимостта на обществото да връчи мандат на тези, които могат да я реализират. 

Защото докато една част от обществото, която не иска да работи, а все още мисли, че житейската перспектива е по-гарантирана и безболезнена през публични средства, през позициониране през партии в някаква длъжност, „усвояването“ на публични пари, как с такива хора да направиш промяната. Те са архиврагове на реформите, те няма как да се съгласят, и те ще подкрепят ГЕРБ, ще подкрепят и ДПС до края, а това не е малка част от обществото. Тези, които искат да излязат на пазара и да се конкурират, са от другата част. Неслучайно администрацията расте и неслучайно все повече и повече хора отиват в държавни компании.

Водещ: При това положение какъв парламент ще получим сега и какви резултати?

Илиян Василев: Аз мисля, че ще има правителство. Резултатът – пак ще бъде фрагментиран парламент. И това, което е, ще има измъчено правителство, но ще има правителство, което може да реализира няколко важни неща, особено в сферата на МВР, в съдебната реформа донякъде, в енергетиката също, защото там нещата вече назряха и най-накрая Радев вероятно и Кирил и Асен, и другите разбраха, че фактически най-голямата мина за бъдещо управление е в енергетиката с именно тези кадрови назначения. Защото те са бомба със закъснител. Само си представете, какво ще стане след една седмица или след 10 дена, като се съчетаят пиковете на пандемията с пиковете на цените в енергетиката. Не е никак случайно, че социалното недоволство ще гръмне. И Бойко Борисов отзад зад кадър с Пеевски ще обясняват как: „Е, ако бяхме ние, нямаше да се случи“, което е пълна глупост, но… За мен е глупост, защото знам нещата, знам фактите, детайлите, резултатите, данните. Хората много рядко влизат в по-задълбочени въпроси, те работят малко като горе-долу – „На мен Бойко много ми харесва“, – „Ама защо ти харесва?“ – „Ей така“. И тук беше проблемът и фактически моята критика към Румен Радев, че промяната не е работа на лозунги, нито на фойерверки, а на една такава системна, упорита и постоянна работа, в която се демонтира системата в най-уязвимите й места. А това не става само с много университетски знания, трябва просто да познаваш отвътре слабостите на системата и какво трябва да се пипне. 

Водещ: Не става ли и с морал?

Илиян Василев: Не, той моралът е задължителен, но само с морал не става, трябва обществена подкрепа, трябва парламентарни капацитети, трябва солидарност, трябва изключителното умение да приоритизираш. Ако трябва по една работа да се съюзиш с БСП, да се съюзиш с други, ти ще съюзиш, защото трябва да я постигнеш. Можеш в същото време да имаш още милион въпроси, в които си кардинално на противоположно мнение, но това умение – да се правят коалиции, да се структурират проблеми, да се намират решения, това е много важно. Но това е нещото, което имаме.

Водещ: Излиза ли България в крайна сметка от патовата ситуация или си остава в нея?

Илиян Василев: България може да излезе от ситуацията, но не веднага. Просто това ще бъде по-труден процес, в смисъл няма да стане за 6 месеца. Трябват хора, които са готови да си сложат главата в торбата – не виждам чак толкова много хора, хора, които не само са готови да си сложат главата в торбата, но да го направят умно, за да могат да променят системата по начин, по който тя да не може да им противодейства. Това е изключително умение. 

Водещ: Това е най-трудно намираемото в България – възрожденските лидери, които хем да са кадърни, хем да са луди глави.

Илиян Василев: А не, напротив. Хората, които са смели, те знаят как да бъдат смели.

Водещ: Е, разбира се, то това се има предвид. Не говорим за бабаитлък, говорим за храброст.

Илиян Василев: Аз ги наричам политически алпинисти. Но има, има такива хора. И аз се надявам, че и във всички протестни партии има такива хора, и още повече се надявам, че те ще сложат морала и общите, народните дела отпред преди своите лични, защото както показаха последните 30 години, много малко са хората, които издържат теста на властта – идват с високи цели, с високи идеали, и за 3-4 месеца се адаптират към удобствата, и от революционери стават еволюционери или част от системата.

Водещ: Ние видяхме два парламента, ще видим и третия.

Илиян Василев: Така е.

Цоня Събчева

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *