АкцентСветът

B-mag.news: ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ: CRM премахва данъкоплатеца дискретно, но ефективно!

Какъв е този CRM, който толкова ни хвалят, с който можем да минем без атомни електроцентрали, но преди всичко може да компенсира прекъсване на ресурсите за производство на вятърна и слънчева енергия? Механизмът за резервиране на капацитет (CRM) е скрита субсидия, която ще даваме на фирми, произвеждащи електроенергия, за да не предоставят електроенергия! Как е възможно това и как правителството предава хапчето на потребителите, каквито сме ние?

Цената на енергията

Нека се опитаме да разберем принципа: вятърът не духа през цялото време, както и слънцето със сигурност не свети през нощта! Но можем да се нуждаем от електричество по всяко време: само помислете за болници, трамваи, метро и влакове, индустрии, които използват енергия, но също и газови помпи, нашите нагреватели, нашите телевизори, нашите уреди, домакински уреди, интернет и т.н… Всичко това работи с електричество, когато имаме нужда от него и следователно не е задължително, да е само когато е ветровито или слънчево! Така че, за всяка инсталирана електрическа енергия (вятърна или слънчева), трябва да имаме резервно решение, което да компенсира онези моменти, когато няма да има нито вятър, нито слънце. За целта планираме да инсталираме нови газови електроцентрали, които могат да се включват и изключват много бързо, ако е необходимо… Дотук добре!

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Има обаче едно но – инвеститорите, които инсталират газови инсталации, не искат техните централи да работят само част от времето (когато няма вятър или слънце и търсенето е голямо), защото тяхната инвестиция вече не е печеливша… Това е малко като закупуване на апартамент за отдаване под наем, но този наем се изплаща само няколко дни в месеца. Няма да инвестирате и да купите такъв апартамент? Няма да е изгодно. Освен ако…

Освен ако правителството не ви каже: не се притеснявайте, в периоди на липса на наемател във вашия апартамент, ние все пак ще ви плащаме нещо, сякаш е наето! Като инвеститор веднага купувам този апартамент и търкам ръце, като съм сигурен, че ще покрия разходите си с тази щедра субсидия. Но както всички знаем, правителството няма други пари освен вашите, тези от данъци и разни вноски… Така че ние използваме вашите пари, за да ми спестим пари, купувайки този апартамент! Със сигурност такава сделка не се отказва!

Със CRM схемата е идентична: ние ще плащаме на инвеститорите  в дните, в които те няма да произвеждат енергия – и е още по-добре, защото през тези „дни“ безработни „, те ще имат много ниска цена, тъй като няма да консумират газ – просто да имат този „капацитет” да произвеждат електричество, когато няма вятър или слънце! Това е магия, нали?

В тази голяма – и много скъпа – игра на глупаци кои са победителите? Кои са губещите?

Като печеливша страна намираме на първо място тези, които инсталират и експлоатират вятърни турбини и производство на слънчева енергия, тъй като им се плаща гарантирана цена за електричеството. Имайте предвид, че тази гарантирана цена е различна от пазарната и следователно изкривява последната чрез изкуствено повишаване на цената на тока… Прегледахте ли внимателно сметката си за ток? Именно сумата, красиво озаглавена „разходи за зелена енергия“ – която също така гарантира зелени сертификати – позволява на тези производители да бъдат печеливши въпреки прекъсванията!

На второ място разбира се, монтажниците и операторите на газови централи, тъй като и тук им е гарантиран приток на пари, независимо дали произвеждат енергия или не! Това не е ли магия?

С изключение на губещите? И кои са тези неудачници? Потребителите на електроенергия (ти и аз) чрез подкрепа за зелени енергии, но също и данъкоплатци (отново вие и аз) чрез CRM!

В допълнение, всичко това в крайна сметка произвежда още повече CO-2 (газът е изкопаемо гориво) …

Политическата екология казва благодаря!

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *