АкцентАнализи & Алтернативи

Русия: Газпром придоби контролиращ дял в най-добрата социална мрежа на Русия

Стратфор

Новината: Афилиирани с Газпром компании и структури, които са тясно свързани с руския президент Владимир Путин, ефективно ще се превърнат в контролиращи акционери на ВК, социална медийна мрежа и един от най-посещаваните места в Русия, съобщиха от Москоу Таймс на 3 декември. Подробности за условията на сделката не бяха разкрити, но новият главен изпълнителен директор на ВК ще бъде вицепрезидентът на Ростелеком Владимир Кириенко, син на бившия премиер и ключов функционер на Кремъл Сергей Кириенко.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Защо е важно: новата собственост и ръководство на ВК ще дадат на руската държава повишено влияние върху вътрешните процеси и вероятно ще отворят вратата за още по-тясно сътрудничество между социалната мрежа и руските правоохранителни органи. По-конкретно, новата собственост може да създаде механизми за активно наблюдение и докладване на нежелано политическо съдържание на руските власти. Тази промяна би ускорил премахването на нежеланото онлайн съдържание и ще увеличи вероятността от обвинения срещу руските потребители на ВК за нежелано политическо съдържание.

Предистория: ВК сътрудничи с руските власти след като основателят на сайта, Павел Дуров, продаде компанията през 2014 г., позовавайки си на натиска от руските служби за сигурност. Москва също така принуди най-голямата технологична компания в Русия, Yandex, да предприеме промени в управлението си през 2019 г., което увеличи влиянието на руската държава върху компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *