АкцентРегионът

Лукашенко сподели, че често обсъжда ситуацията на Балканите с Путин – Балканите в контекста на кризата около Украйна

Тези дни бяхме ощастливени от вниманието, което според руската агенция „РИА Новости“ белоруския президент Александър Лукашенко отделя на Балканите, особено когато обсъждат съдбата им, заедно с Владимир Путин. Стилът на споделеното е репортаж от камината с чаша в ръка. Чуйте сами: „Трябва да ви кажа, че на почти всяка среща с президента Путин говорим за Балканите. А на Балканите се намира Сърбия. Винаги сме имали опорна точка за славяните на Балканите. Вие съществувате и сте настроени за много добро сътрудничество “. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Вниманието към Сърбия идва в контекста на опитите на Москва да намери съюзници в битката около Украйна и най-вече да извади Лукашенко от изолация. За това кой, ако не Сърбия е удобния партньор. За това и Вучич отигра визитата си в Русия като получи „ниската“ цена от 270 долара за хиляда кубически метра с напомнянето от Москва, че тези ниски цени се дават само на страни като Беларус. 

Казаното от белоруския президент и особено акцентът за „нашия народ“ – сръбския извън рутината на поредната вълна от панславизъм, хвърля светлина върху засилената активност на Русия в района на Западните Балкани в опит да отвори втори фронт на противопоставяне в гръб на НАТО при ескалация на напрежението около Украйна.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *