АкцентАнализи & Алтернативи

„Газ за Демокрация“ – съвместните покупки от ЕС на американски ВПГ, както в случая с ваксините, могат да сработят

Газовата война е в ход и Русия на Путин усеща последиците

Тръпки побиваха участниците на пазарите на газ в ЕС през последните десет дни, а страстите се успокоиха едва след реакцията на американските търговци на втечнен природен газ. Повече от 20 танкера тръгнаха с това от американски терминали, някои от които пристигнаха, а още 14 също са готови да се отправят в очакване на нареждания на спедиторите за крайна точка на доставка.

Макар да е вярно, че тези товари може и да не окажат траен ефект, тъй като обемите не са достатъчни (от порядъка на 5-7 милиарда кубически метра), за да компенсират спекулативните ходове на Газпром, американският ВПГ, без реално да е разтоварен в ЕС, вече предизвика рязък и устойчив за сега спад на цените. Това става на фона на опитите за ограничаване на предлагането от страна на Газпром, който 9 дни подред не ангажира капацитет по тръбопровода Ямал-Европа. Москва трескаво търси начин да ескалира допълнително напрежението, като позволява само реверсивен поток на газ от Германия до Полша.

Руският газ безспорно доминира в ЕС, но американския ВПГ може и вече играе критична роля за да неутрализира способността на Газпром да шокира с цени, като на практика Москва не може вече да предизвиква паника и парализира западноевропейските лидери, които отказват да клекнат на условията на Путин за безусловна капитулация по Северен поток – 2 и по кремълските претенции към Украйна.

Газпром умишлено избра Коледа за да разтърси европейските газови цени и да впечатли европейската публика с могъществото си и шоковото осъзнаване на степента на тяхната зависимост от руски газ.

Също така е вярно, че търговците на американски ВПГ се водят предимно от ценовите премии в Европа, € 82/MWh в Азия срещу 196 евро/MWh в Европа, а не от мисионерски мотиви да спасят отчаяни съюзници от грешки в собствената им енергийна политика.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Важното послание обаче е, че САЩ имат капацитет да се намесят и да защитят базисните равнища на газовата сигурност на своите партньори в ЕС и НАТО, и са в състояние да реализират стратегическа програма от типа „Газ за Демокрация“, по подобие на въздушния мост на Западен Берлин.

САЩ са най-големият световен производител на газ, безспорният глобален суинг произодител на газ и нефт в света, благодарение на шистовата революция. Очаква се през 2022 година те да станат и най-големия износител на ВПГ в света, като преминат границата от 1 трилион кубически метра при добива. Остава само политическото решение на Вашингтон да се договори и осъществи подобен стратегически газов мост между САЩ и ЕС.

От своя страна, ако Европейският съюз може и успешно реализира общи покупки на ваксини срещу КОВИД -19, може да реализира и съвместни покупки на американски и друг ВПГ и да организира общи стратегически резерви на природен газ в ЕС.

Газовата война на САЩ и Русия е в разгара си и най-новата американска „газова“ флотилия насочена към Европа, може да окаже по-силно въздействие върху Кремъл отколкото решението за оставяне на самолетоносача Хари Трумън в Средиземно море.

Кризата с недостига на природен газ в газохранилищата в Европа, изтласква на преден план ролята на втечния природен газ за балансиране на европейския газов пазар и за неутрализиране на поредните опити на Кремъл да го използва за геополитически печалби. Живото доказателство за това е, че от 18 страни членки на ЕС с газохранилища, само Полша, Испания и Португалия, именно благодарение на втечнения природен газ, разполагат с достатъчно газ на склад за цялата зима.

Путин започна газова война, която не може да спечели.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *