АкцентБългария

На вниманието на министъра на отбраната Янев, който редовно разрешава прелитане на самолети с бойна техника и въоръжения за Сърбия

Както и известно, САЩ наложиха персонални санкции на лидера на босненските сърби Милорад Додик, заради корупционни действия, които системно подкопават дейността на институциите в Босна и Херцеговина и бламират Дейтънските споразумения. Президентът Вучич побърза да заяви, че Сърбия няма да налага санкции срещу Додик.

Вън от съмнение обаче е, че САЩ отново поставиха на дневен особено чувствителна за Сърбия тема във връзка с откритото противопоставяне на Дейтънските споразумение, опитите на Додик да отдели Република Сръпска от Босна и Херцеговина и така да създаде опасна вълна от нестабилност в Западните Балканите.

Чрез налагенто на санкции, САЩ открито заявиха, че въпросът за принадлежността на Сърбия към споделените системи за сигурност в ЕС и НАТО, не е отпаднал от дневния ред и нейната неутралност поражда законни въпроси.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Поредната вълна от антиамериаканска реторика бе провокирана от посещението на командващия ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Робърт Бърки, дадено за сръбския „Курир“ по време на визитата му в Белград. Там висшия американски военен направи принципно заявление, че САЩ и НАТО подкрепят реформите и повишаване на отбранителните способности на Сърбия, което обаче бе разтълкувано като насърчаване на самостоятелността на сръбската отбранителна политика и дистанциране от Москва.

Реакцията на говорителката на руското Министерство на въшните работи Мария Захарова не закъсня. Тя заяви в канала си в Телеграм, че отбранителните способности на Сърбия са били грижа на Русия през последните 200 години и са зависили предимно от това колко бързо Русия ще реагира на външните заплахи за тази южнославянска страна“.

Това заявление на Захарова е излишно агресивно дори по-имперската скала на руското външно министерство. Най-малкото защото поставя Белград в унизителна положение на неспособен да си гарантира сам защитата на суверенитета, което именно се насърчава от НАТО и САЩ.

Захарова обаче продължава слонския си поход в стъкления магазин на деликатното историческо наследство на Балканите, като не пропуска възможността да противопостави една на друга Сърбия и съседите и.  Говорителката на МИД набляга, че „всеки, който някога е нападал Сърбия, сега влиза в НАТО“. Това не е само подмяна на историческата истина, но и пряка провокация, особено в контекста на България, която по странни причини продължава да пропуска безпрепятствно над своя територия полети с руска военна техника и оръжия.

Българските правителства би трябвало да отчитат сериозното обтягане на отношенията между Русия и Запада и опитите в тил на България да се изгради анти-натовска, респективно анти-българска военна сила, която да се манипулира от Москва с цел дестабилизация на региона.

Да припомним, че при разрешения за прелитане над наша територия, водещата е ролята на Министерството на отбраната и лично на министъра.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *