АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: През януари Газпром загуби част от пазарния си дял, поради рекорден внос в ЕС на втечнен природен газ от САЩ

Комерсант

Chart, line chart, scatter chart

Description generated with very high confidence

Европейските потребители купиха рекорден обем на втечнен газ през януари, опитвайки се да намерят замяна на твърде скъпия газ от Русия. Но пазарът все още е далеч от баланса си, а нормализирането му само за сметка на ВПГ, при отсъствие на доставки от Газпром, изглежда малко вероятно. През февруари увеличаването на търсенето в Азия може да привлече част от картата с ВПГ, освен ако цените в Европа се увеличават поради студено време или геополитическа криза.

Според изчисления на „Комерсант“ въз основа на данните на сайта GIE на 28 януари средният дневен обем на газовия поток в преносната мрежа на ЕС от LNG терминали възлиза на 334 милиона кубически метра, което надвишава предишния рекорд, доставен през ноември 2019 г. (329 милиона кубически метра).

В края на януари са влезли 10,36 милиарда кубически метра от LNG срещу 9,9 милиарда, миналия рекорд, регистриран през ноември 2019 г.. За сравнение, през декември 2021 г., предлагането на ВПГ възлиза на 7,3 милиарда кубически метра.

Регистрираните високи показатели се обясняват с няколко фактора. 

Първо, през януари цените на газа в Европа са по-високи, отколкото в Азия, докато преди на глобалния пазар обикновено действаше премията от Азия. При тези условия доставчиците на ВПГ от Атлантическия басейн, преди всичко от Съединените щати, се интересуват от търсенето в Европа, тъй като и логистичното „рамо“ е по-късо, отколкото при пътувания до Азия и не плащат за преминаване през Панамския канал. 

Второ, европейските потребители се интересуват на първо място от LNG, а не от тръбопроводен газ, тъй като при него повечето договори с месец напред, тоест отразяват цените, за миналия месец. Това означава, че през януари доставчиците на газопроводен газ са предимно Газпром, но не само той, но го доставят по спотови цени от декември 2021 (около $ 1400 на хиляда кубически метра), което значително надвишава текущите котировки.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Физическите доставки на газ на „Газпром“ в ЕС, според“ Комерсант „, драматично спадат през януари и са среднодневно на равнище от 233 милиона кубически метра на ден, тъй като европейските потребители не правят заявки за руски газ. Така през януари намалява делът на Руската федерация на европейския пазар на природен газ.

Европейските пазарни страхове за доставки на газ от Русия

Въпреки това няма предпоставки за това ситуацията да започне да се развива според сценария от 2019 г., когато доставчиците на ВПГ и Газпром започнаха сериозно се борят помежду си за европейския пазар, което доведе до намаляване на цените. 

Първо, въпреки че търсенето на газ в Европа падна поради изключително високите цени, а зимата се оказа по -топла, запасите от газ в европейски подземни хранилища се изчерпват бързо. Сега европейските ПГХ са запълнени на 39% и съдържат 39 милиарда кубически метра газ. Според Platts това е достатъчно в продължение на девет седмици, т.е. точно до кубически метър до края на отоплителния период, ако сегашната зима е същата топла като миналата, а доставката на руски газ не се увеличат след януари. В същото време някои страни от ЕС – Германия, Австрия и особено Обединеното кралство са в най-трудна ситуация. Например, в газохранилищата на Обединеното кралство, природният газ ще стигне само за пет седмици, което вероятно ще принуди британските компании да купуват активно LNG.

Като цяло, липсата на газ в ПГХ спрямо средното историческо ниво е, че не може да бъде възстановено само за сметка на ВПГ, ако доставката на руски газ не нарасне.

Второ, дори съществуващият геополитически бонус към европейските цени за газ, свързан с конфронтацията между Русия и Запада на Украйна, все още не е в състояние да подтикне цените към по-високи коти в Европа, отколкото в Азия. Според Platts на 27 януари индексът на спотовите партиди на втечнен природен газ за бенчмарка на Североизточна Азия – JKM, е $ 28.3 на MBTU ($ 1020 на 1 хиляда кубически метра) за доставки през месец март, докато за карга с доставка до северозападната Европа при условията на котировки DES са по-ниски –  $ 27.99 за MBTU ($ 1000 на 1 хиляда кубически метра). За април азиатската премия също остава положителна. Търговците прогнозират потенциален растеж на потреблението в Китай след празника за новата „лунна“ година през февруари.

Но геополитиката, очевидно, ще остане важен фактор през следващите седмици. Така, Брюксел и Вашингтон на 28 януари издадоха съвместна декларация, посветена на работата „за непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ в ЕС“, за да се избегне дефицит, който може да възникне, „по-специално в случая на нова руска атака срещу Украйна „. Според няколко събеседници на „Комерсант“ сред търговците, в случай на изостряне на ситуацията, на повишаване на цените в Европа може да привлече още товари ВПГ от Азия, но сценарият за реално намаляване на доставките на газ от Русия към Европа все още се оценява като малко вероятен.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *