АкцентАнализи & Алтернативи

В навечерието на войната

Обръщение на председателя на „Общоруските офицерски събрания“ Леонид Ивашов

Към президента и гражданите на Руската федерация

Днес човечеството живее в очакване на войната. А войната означава неизбежни човешки жертви, унищожение, страдание на големи маси на хората, унищожаване на обичайния начин на живот, нарушаване на системата на жизненоважна дейност на държавите и народите. Голямата война е огромна трагедия, нечие огромно престъпление. Така се случи, че Русия е в центъра на тази надвиснала катастрофа. Може би за първи път в историята си.

По-рано Русия (СССР) е била принудена да води принудителни (справедливи) войни и, като правило, когато нямаше друг начин, когато жизнените интереси на държавата и обществото бяха застрашени.

Кое днес застрашава съществуването на самата Русия и има ли заплахи? Може да се твърди, че наистина заплахите са очевидни – страната е на ръба да завърши историята си. Всички жизнени области, включително демографските данни, непрекъснато деградират, а темпът на изчезване на населението бие световните рекорди. Влошаването носи системен характер, а унищожаването на един от елементите във всяка сложна система може да доведе до колапс на цялата система.

И това, според нас, е основната заплаха за Руската федерация. Но това е заплаха, която има вътрешна природа, произтича от държавния модел, качеството на властта и състоянието на обществото. И причините за нейното формиране са вътрешни: неспособността на държавния модел, пълната неспособност и непрофесионализма на системата на властта и управлението, пасивността и липсата на организация на обществото. В подобно положение която и да е страна не може да живее дълго време.

Що се отнася до външните заплахи, те определено съществуват. Но по нашата експертна оценка те нямат критичен характер, не застрашават пряко съществуването на руската държавност, нейните жизненоважни интереси. Като цяло се поддържа стратегическа стабилност, ядреното оръжие е под надежден контрол, групирането на силите на НАТО не се увеличава, не показват заплашваща активизация. Следователно ситуацията около Украйна съзнателно се нагнетява и носи изкуствен характер, включително по отношение на някои вътрешни сили. В резултат на разпада на СССР, за който Русия (Елцин) имат решаващо участие, Украйна стана независима държава, член на ООН и в съответствие с чл. 51 Хартата на ООН има право на индивидуална и колективна защита.

Ръководството на Руската федерация все още не е признало резултатите от референдума за независимостта на ДНР и ЛНР, а в същото време на официалното ниво, при това повече от веднъж, включително в процеса на преговори по Минските споразумения, се подчертава принадлежността на тези територии и население към Украйна.

Също така на високо ниво бе потвърдено желание да се поддържат нормални отношения с Киев, без да се подчертават специални отношения с ДНР и ЛНР.

Въпросът за сътворения от страна на Киев геноцид в югоизточните региони не е влязъл в дневния ред нито на ООН, нито на ОССЕ. Естествено, така че за да остане Украйна приятелски настроен съсед на Русия, е необходимо руският модел на държавност и система на управление да демонстрират привлекателност.

Но Руската федерация не се превърна в такава, нейният модел за развитие и механизмът на външната политика на международното сътрудничество отблъсква почти всички съседи, и не само.

Придобиването от Русия на Крим и Севастопол и непризнаването им за руски от международната общност (огромната част от света, все още смята че те принадлежат към Украйна) убедително показва неуспеха на руската външна политика и непривлекателността на нейната вътрешна политика.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Опитите чрез ултиматуми и заплахи да принудят на сила да „обичат“ Руската федерация и нейното ръководство са безсмислени и изключително опасни.

Използването на военна сила срещу Украйна, първо, ще постави под въпрос съществуването на самата Русия като държава; второ, завинаги ще направи руснаците и украинците смъртни врагове. Трето, ще остави и от двете страни убити (десетки хиляди) мъртви млади, здрави момчета, което със сигурност ще повлияе на бъдещата демографска ситуация в нашите изчезващи страни. На бойното поле, ако това се случи, руските войски ще се изправят не само срещу украински военнослужащи, сред които ще има много руски момчета, но и срещу военния персонал и техника на много страни от НАТО, и членовете на Алианса ще бъдат принудени да обявят война на Русия.

Президентът на Турската република Р. Ердоган ясно заяви на чия страна е Турция. И може да се предположи, че на двете полеви армии и флота на Турция ще бъдат наредени да „освободят“ Крим и Севастопол и е възможно да нахлуят в Кавказ.

Председател на Общоруското събрание на офицерите

Генерал-Полковник Леонид Григориевич Ивашов

Кратка биографична справка

Леонид Георгиевич Ивашов е виден руски и съветски специалист по геополитика, конфликтология, международни отношения, военна история.

От 1976 г. служи в Министерството на отбраната на СССР, като ръководител на секретариата на министрите на отбраната на СССР маршалите на Съветския съюз Д. Ф. Устинова и С. Л. Соколов. Доктор на историческите науки. От 1987 до 1992 г. и от 1996 до 2001 е ръководител на отдела по „международно военно сътрудничество“ на Министерството на отбраната на СССР.

Уволнен през 2001 година от МО, при идването на министър Сергей Иванов, заедно с други 50 висши военни с указ на Владимир Путин. Живее и работи в Москва. Той е председател на недържавната Академия по геополитически проблеми, председателят на Международния център за геополитически анализ, преподава в МГИМО (професор в катедрата по международна журналистика) и Московския държавен лингвистичен университет (професор в катедрата по теория и история на международните отношения), редовно участва с коментари по въпросите на външната и вътрешната политика в медиите. Постоянен автор на вестника „Завтра“. Пише стихове. Авторът на повече от 700 статии и редица книги. Член на КПСС (повече от 30 години), във връзка с което през 2011 г. заявява: „Не съжалявам за секунда, но никога не съм си представял че ще бъда член на друга политическа партия“. „След разпада на СССР дори отказах следващата военна титла на генералния полковник, исках да остана съветски генерал лейтенант …“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *