АкцентСветътУкрайна

Европа – в ядрена пепел. Или кого вдъхнови срещата на Путин с Макрон

Късно вечерта в понеделник в Кремъл приключи срещата между руския президент Владимир Путин и френския президент Еманюел Макрон. На организирана след нея пресконференция Путин отново се зае с любимото си нещо: да поставя ултиматуми на Запада, да го заплашва и изнудва с голяма война. Много от посланията, адресирани до Вашингтон и европейските столици, бяха повторение на всичко, което можеше да се чуе от Кремъл през последните месеци (и някои от последните няколко години).

От интересното и това, което владетелят на Кремъл очевидно искаше да подчертае, трябва да се отбележат две послания за Запада и по-специално за Европа, която повече се впечатлява и възприема руските заплахи.

Първото послание на Путин е, че ако Украйна се присъедини към НАТО, европейските страни автоматично ще бъдат въвлечени във военен конфликт с Русия.

„Попитах на пресконференция миналия път: трябва ли да се бием с НАТО? Но аз искам да ви попитам, дали сте наясно, че има и втора част от този въпрос: искате ли да се биете с Русия? Питайте своите читатели, зрители, потребители на интернет ресурси: искате ли Франция да се бие с Русия? Е, така и ще стане… Ако Украйна влезе в НАТО и си върне Крим с военни средства, европейските страни автоматично ще бъдат въвлечени във военен конфликт с Русия“, каза руският президент.

Обещанието за война с Русия и споменаването в него на френски „читатели, зрители, потребители на интернет ресурси“ директно насочва към главния адресат на посланието на Путин. Директно споменавайки френски граждани, Путин, разбира се, имаше предвид и други граждани на европейски членове на НАТО – германци, холандци, италианци, испанци… Путин недвусмислено ги предупреди, че ако ръководството им реши да подкрепи влизането на Украйна в НАТО, тогава те ще трябва да се бият с Русия. Залогът на Кремъл да изнудва населението на европейските страни не е случаен.

Първо, за разлика от Русия на Путин, европейските граждани имат възможност да влияят както на своите политици, независимо от техния ранг и позиция, така и на външната политика на своите страни.

Второ, Кремъл добре осъзнава степента, в която европейците, особено жителите на водещите страни в ЕС, са готови да се бият. И не само за Украйна или други съюзници от НАТО, но дори и за самия него. Много показателно е проучването за готовността на европейците да се бият за своите страни и дали техните страни трябва да използват военна сила, за да защитят съюзник по време на военен конфликт с Русия.

В първия случай проучване, направено от Gallup International, показа, че от членовете на ЕС само във Финландия около 70% от анкетираните са готови да се борят за страната си. При лидерите на ЕС в Германия и Франция тази цифра е 18 и 29 процента. Във втория случай анкета на Pew Research Center показа, че сред членовете на ЕС само Холандия и Литва са отговорили положително, че техните страни трябва да използват военна сила, за да защитят своя съюзник. А в Германия 60% от анкетираните са против. И Кремъл е наясно с това и затова се обръща директно към европейските жители, които не искат да се бият, за да „вразумят” лидерите си и да ги спасят от война с голямата и страшна руска мечка.

За да накара европейските „читатели, зрители, потребители на интернет ресурси“ да се уплашат още повече и да приемат сериозно предупреждението му, Путин реши да прибегне до любимия си трик: извади и размаха ядрената тояга.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




 „Разбираме, че Русия е една от водещите ядрени сили и дори изпреварва много други страни в някои компоненти. Няма да има победители. Ще се окажете въвлечени в този конфликт против волята си“, закани се Путин. Тоест, по думите на верния пропагандист на Путин Дмитрий Киселев, неговият шеф обеща да превърне европейците в радиоактивна пепел.

Разбира се, европейските граждани могат лесно да избегнат всичко изброено по-горе, ако политиците им забравят за такива „малки неща“ като анексирането на Крим и окупацията на част от Източна Украйна и оставят Русия да „оправи нещата“ в собствената си периферия. Именно с такива предложения вече трябва да се очаква активизирането на наядените от Кремъл различни политици, експерти, журналисти, които не са малко във всяка европейска държава.

Като цяло след посещението на Макрон в Москва, както и на европейски политици като него, които искат да умиротворяват и вразумяват сегашното руско правителство, остава същият въпрос: защо отиват там? Какво искат да постигнат с подобни посещения?

В крайна сметка единственият резултат от пътуванията им до Путин е публичното им унижение. Посещенията при Путин на политици, които той (както мнозина в Русия) смята за слаби, по никакъв начин не могат да повлияят на намаляването на напрежението нито около Украйна, нито в отношенията на Русия със Запада. Напротив, желанието им да умилостивят Кремъл и да го вразумят, умерения дипломатически тон, избягването на остри ъгли, показват на кремълския владетел правилността на избрания начин на общуване с Европа и го възбуждат още повече, насърчава по-агресивно поведение. Това със сигурност е така. И не само по отношение на Путин. Събития от 1937-1939 г не за забравени. Въпреки това европейските политици по някаква причина упорито продължават да настъпват една и съща мотика за успокояване на агресора. И докато правят това, те ще бъдат унижавани, а гражданите им ще живеят в страх да не бъдат превърнати в радиоактивна пепел.

Игор Федик

Превод от руски: Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg