АкцентАнализи & Алтернативи

Андрий Загороднюк: Не вярвам да има пълномащабна война

Андрий Загороднюк – бивш министър на отбраната на Украйна пред онлайн конференция.

„Русия срещу Украйна/НАТО – какво предстои“ организирана от Центъра за изследване на Демокрация, Изследователска мрежа „Нова Геополитика“ и Фондация „Алтернативи и Анализи“.  

Мога разбира се да ви дам точно описание на ситуацията от военна гледна точка с броя на танковете, на бронетранспортьорите, на самолетите, на подводниците, ако искате и т.н. Имаме от руска страна 147 800 души в бойни поделение – 87 батальона, по-голяма част от тях са в бойна готовност. Тази готовност я поддържат, тъй като са в постоянни маневри, част от тях на територията на Беларус, заедно с нейната армия. Те са много близко до границата с Украйна, само на няколко часа от Киев, ако погледнете картата. Това очевидно представлява заплаха за Украйна, особено ако го разгледваме в контекста на руската активна информационна кампания, която се разгръща по руските медии, включително централните руски и беларуски телевизионни канали.

По същото време се провеждат и активни пропагандни кампании на окупираните територии -Донбас и Луганск, като убеждават населението, че Украйна ще започне да ги атакува и те трябва да са готови да ги защитават. Постоянното нагнетяване на усещането, че войната предстои и може да избухне всеки момент, върви по медиите в окупираните територии. Ние наблюдаваме тези маневри и ходове и оценяваме като напълно реалистична възможност за някакъв тип военна ескалация от руска страна.

Както знаете американските източници разпространиха вестта, че нападението може да се случи на 16 февруари. И ние, разбира се, поставихме нашите войски, особено около Киев, в състояние на повишена бойна готовност.

От наша гледна точка, сценарият с атаката на Киев, ако мога така да се изразя, е прекалено екзотичен. Защото Киев е заобиколен от украински войски, които са готови да го защитават,  така че всеки сценарий за неговото овладяване, за което се говори в западната преса е обречен да бъде изключително трагичен и за Украйна и за Русия.

Поради тази причина, мисля, че Русия ще използва други инструменти за постигането на своите цели, а не водене на бойни действия пряко срещу Киев, за да загуби хиляди свои войници по пътя към украинската столица. На всичкото отгоре, дори и да го овладеят, е още по-трудно да го задържат. Изобщо всеки сценарии с полеви действия на руската армия, е проблемен и от пропагандна гледна точка, защото Киев е пълен с медии от целия свят. Никога не сме имали толкова чуждестранни медии от целия свят у нас. Топ каналите в света разполагат със свои екипи в Киев, готови да отразят всяко развитие, всяка новина или събитие. При това от БиБиСи, от СиЕнЕн, от ЕнБиСи има по няколко екипа. Украйна никога не е била обект на подобно медийно внимание в своята история.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Разбира се, бихме желали поводът да е друг, но фактът остава – световните медии, вниманието на света е приковано към Киев.

Така че от военна гледна точка – с подобен брой войски пълномащабно стратегическо нападение срещу Украйна не е възможно. Тактическо нападение е възможно, но едва ли е целесъобразно от руска гледна точка да започнат подобна кампания.

Но това, което излагам, са рационални разсъждения, а станахме свидетели на снимки от Москва, които предизвикаха тревога, за начина по който сега се провеждат срещите там и психическото състояние на вземащите решения. При всички случаи, не вярвам да тръгнат срещу Киев или Украйна с пълномащабна инвазия.

Но за нас по-големият риск на този етап все още е в Донбас и разбира се, фокусираните върху черноморското ни крайбрежие техни ударни групи. Докараха войска от всички краища на Русия. Съсредоточиха срещу Украйна кораби от Тихоокеанския флот, от Северния флот, Каспийския флот, които преминаха хиляди морски мили за да стигнат до Черно море и действително контролират северната част от Черно море. Затвориха огромни райони за корабоплаване, с което нарушиха плаванията на търговските кораби. Още по-големи зони от Черно море за затворени заради изпитание на ракети.

Много кораби трябва да се отклоняват от маршрутите си. Застрахователните компании вече са нащрек, защото трябва да погасяват щети. Транспорта на стоки до и от Украйна вече стана по-скъп.

Важното е, че по начина, по който Русия гледа стратегически на въпроса, тя винаги съхранява възможността за промяна и адаптация към настъпилите условия. Но главното от всичко това, което се случва в Черно море, според нас, е че Русия се ориентира по реакциите на глобалната общност. Когато реакция е критична, че това е неприемливо, че е окупация в нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, те се замислят дали да продължат по този път, или дали да го направят още веднъж. Ако обаче няма реакция или тя поутихне е просто въпрос на време нещата да се повторят.

Трябва да подчертаем, че глобалната общност е изключително активна в усилията да се предотврати пълномащабна война. Путин получава обаждания от всички световни лидери, неговите министри на отбраната и на външните работи също. И посланието е едно и също – това е несправедлива война, ако се случи. Нашето разузнаване потвърди, че имат подобни намерения, и реално струпват войски. Въпросът дали ще дадат заповед за атака или не, в значителна степен зависеше от нашата реакция, от готовността и способността ни да се защитим.

Така че в момента виждам този безпрецедентен натиск от всички страни върху Путин да не започва война. Защото знаем, че предотвратяването на войната е много по-евтино и изгодно, отколкото спирането и. В момента в Киев всеки ден пристигат десетки хиляди различни въоръжения, основно от САЩ и Обединеното кралство, но и от други страни, като Литва вчера. Най-важното нещо е, че да имаме достатъчно достоверна и видима сила, способно да възпира. Вече имаме три пъти повече противотанкови ракети, отколкото танкове имат руснаците и изобщо и конкретно по нашите граници.

Имаме разбира се проблем с бойната, с тактическата авиация. Както и дисбаланс във военните капацитети на флота ни. Но на суша, украинската армия може да окаже много сериозна съпротива, и защото имаме мотив – защитата на териториалната ни цялост. Духът на украинците е на висота и те са готови да се отбраняват.

Така че сигналите към Путин са еднозначни – по-добре е да не започва тази война. Критичното време е сега, тази седмица и следващата, защото трябва да приключат с ученията си в Беларус. И ще трябва да вземат решение дали да останат или се връщат по местата на дислокацията им.

Някои от войските, които са в Беларус идват от Далечния изток, а това е дълъг път назад.

Ние разбира се ще ги окуражим да се върнат по домовете им.  Вчера имаше разговор между украинския и белоруския министър на отраната и беларуският министър настоятелно е уверявал украинския си колега, че никой няма намерение да напада Украйна и че няма подобен план. Ако гледате беларуската телевизия, например, ще видите, че и Лукашенко се стремят да останат приятелски настроени към нас. По тези въпроси публикувахме аналитичен доклад във вестник „Украинска правда“, който беше прочетен над 100 хиляди пъти в който изложихме различни сценарии. По отношение на това, което се случи в Черно море, то е очаквано. За съжаление, НАТО не може да произведе работеща стратегия за възпиране на Русия в Черно море, макар че обсъждаме темата от 2018. До сега няма нищо. Предупредихме за това и нещата сега се случват съгласно прогнозите които направихме през 2020 година. Има една много добра статия от генерал Добриенко, публикувана на сайта на Фондация Джеимстаун, която също ви препоръчвам.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *