АкцентАнализи & Алтернативи

Гърция отново преразглежда енергийната си стратегия

Ekathimerini

Криса Лиагу

07.03.2022 • 21:08

Геополитическата нестабилност в Източна Европа, съчетана с нарастващата несигурност относно доставките на енергия при устойчиви темпове, принуждават Гърция да търси начини за справяне с краткосрочните последици от кризата и да преразгледа енергийната си стратегия.

Министерството на енергетиката, регулаторният орган за енергетика, производителите и други компетентни страни преразглеждат плановете за горивния микс и инфраструктурата поне за следващите десетилетия, докато страната постигне пълна независимост от изкопаемите горива и прехода към възобновяеми енергийни източници до 2050 г.

Последните развития принуждават Европа като цяло да преструктурира своята стратегия за енергиен преход, за която е доказано, че е пренебрегнала параметрите на сигурността на доставките и разходите. Временно връщане към въглищата и петрола може да намали вноса на газ с 28 милиарда кубически метра, преди да доведе до увеличаване на емисиите, според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Гърция вече се приспособява към тази краткосрочна стратегия, за да осигури достатъчно доставки, като е готова да отвори напълно своите блокове, работещи с лигнитни въглища и на петрол на Крит, както и да прехвърли работата на пет газови централи към дизел.

Дебатът за производството на електроенергия сега измести фокуса, тъй като енергийната криза подчерта важността на наличието на вътрешни източници на гориво, както за сигурността на доставките, така и за тарифите.

Без да поставяме под съмнение програмата за делигнитизация, сега се водят разговори за промяна в нейния график. Регулаторът RAE изглежда е предложил лигнитът да остане в микса, докато не бъде заменен от ВЕИ блокове и достатъчен капацитет за съхранение на енергия, така че Гърция да не зависи от вносния газ. Той също така преглежда всяко ново предложение приложение за газова инфраструктура въз основа на времето за амортизация и капацитета за пренос на водород или биогаз.

RAE също така изрази несъгласието си с разширяването на природен газ към нови райони в страната, представяйки проучвания, показващи, че термопомпите са по-рентабилни.

За първи път Гърция също ще работи за добавяне на ядрена енергия към микса за производство на електроенергия. Правителствени източници твърдят, че преговорите засягат двустранни споразумения на гръцките производители на електроенергия с България за производство от нови централи, които съседната страна планира. Дългосрочните договори ще осигурят на Гърция фиксирани енергийни цени, защитени от пазарни колебания.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *