Анализи & АлтернативиСветът

Шолц заявява, че зависимостта на Германия от руската енергетика ще приключи „бързо“

Снимка: Bundeskanzler Olaf Scholz am Montag dieser Woche © Vera Tammen für DIE ZEIT (Berlin, 21.3.2022)

Олаф Шолц говори пред Бундестага в Берлин на 23 март.

Bloomberg

Германия продължава да търси алтернативни на Русия доставчици на петрол, газ и въглища и подготвя допълнителна помощ за потребителите и предприятията, които се борят с по-високите цени на енергията.

Войната на Русия в Украйна разкри силната зависимост на Германия от Москва по отношение на вноса на енергия, включително около половината от газа и въглищата и около една трета от петрола. Германия е особено изложена на риск, тъй като е в процес на излизане от ядрената и въглищната енергетика, като същевременно се опитва да ускори разрастването на възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънцето.

„През последните десетилетия зависимостта ни от петрол, въглища и газ от Русия се увеличаваше“, заяви канцлерът Олаф Шолц в сряда в реч пред долната камара на парламента в Берлин. „Да, ние ще сложим край на тази зависимост – възможно най-бързо.“

В обширната си реч в рамките на дебата за бюджета за 2022 г. Шолц заяви, че управляващата коалиция е близо до финализирането на втори пакет от мерки за облекчаване на тежестта върху домакинствата от нарастващите разходи за енергия.

Трите партии в управляващата коалиция – социалдемократите на Шолц, Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи – ще се срещнат по-късно в сряда, за да търсят споразумение.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




„През следващите дни ще допълним значително първия си пакет на стойност 15 млрд. евро (16,5 млрд. долара) с допълнителни мерки“, заяви Шолц пред депутатите.

Субсидията за отопление, отпускана на най-уязвимите домакинства, получаващи социални помощи, и на студентите, ще бъде удвоена, а помощ ще бъде предоставена и на хора и фирми, разчитащи на превозни средства, добави той.

Шолц също така предположи, че болката, която Русия изпитва заради санкциите, наложени след нахлуването ѝ в Украйна, само ще се увеличава. Въпросът за санкциите ще бъде обсъден на срещи на високо равнище в Брюксел тази седмица, включително на срещата на върха на Европейския съюз и на срещата на лидерите на Групата на седемте, на които присъства президентът на САЩ Джо Байдън.

„Виждаме, че санкциите работят“, заяви Шолц пред депутати в Берлин. „Но това е само началото, повечето от най-тежките ефекти ще се видят през следващите седмици“, добави той. „И ние непрекъснато изостряме санкциите още повече.“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *