АкцентАнализи & Алтернативи

Илиян Василев: Митрофанова обяви курс за сваляне на българското правителство

Интвервю за Actualno.bg

Посланикът на Русия обяви курс за сваляне на българското правителство, а позицията на България за войната в Украйна е абсурдна. Това каза в Студио Actualno дипломатът и енергиен експерт Илиян Василев, който в края на 90-те години беше български посланик в Москва.

По отношение на войната в Украйна прогноза за примирие може всеки ден да се прави и всеки път ще бъде актуална. Поредното примирие дава възможност да се отворят хуманитарните коридори и да се изведат хората. Но всъщност всяка прогноза за примирие, докато Путин управлява в Русия, ще бъде условна. Има фактически и системен разрив и несъответствие, конфликт между онова, което Путин иска и това, на което може да се съгласи поне на тези етапи, и онова, което Украйна може да му даде. Не забравяйте, че вече конфликтът няма Мински формати, нито Германия, нито Франция, нито САЩ могат да се намесят, без Украйна сама да реши за себе си. Всъщност Украйна си извоюва това право никой да не говори от нейно име вече.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Възможно е временно примирие. Мир на този етап е невъзможен, защото Путин е разгънал своята военна машина и той знае, че ако я прибере, много трудно ще може да я рестартира. Путин трябва да представи пред руската общественост някакъв резултат, който да придаде смисъл въобще на войната, а това е много трудно. Трудно е защото дори да приемем, че Мариупол вече падне, това е една огромна трагедия не само от военна гледна точка, това си е геноцид, да разстрелваш цял град. Българската позиция за войната в Украйна е най-вече абсурдна. Защото имаме война, като се започне от първия ден, в който един бивш министър на отбраната говореше за военна операция, а не за война. Цялата тази кохорта от хора, които по един или друг начин са свързани с умилостивяването на Русия и от това правят за себе си благоденствие, сигурност, постове, кариери и т.н. И да стигнем до ден-днешен при което президентът Радев, главнокомандващ, който би трябвало да разбира войната и геополитическите ѝ измерения в Украйна, и последствията за България, започне да изпада в абсурдни и нелепи ситуации. Можело жилетки, но те да бъдат за етническите българи, ама то трябвало да бъде за цивилното население… Това не е говорене по време на война на истински лидер. Много хора на високи места в България не могат да разберат, че ние сме във война. Въпреки че войната се води на територията на Украйна, нейните измерения са навсякъде, включително и в България. Изисква се съвършено друг поглед. България не може да бъде поставена на опашката, след като 28 страни от НАТО оказват военна помощ на Украйна, ние да имаме друг кръгозор. Още – как заради политически последици се оскъпява природния газ у нас и как Елеонора Митрофанова обяви курс за сваляне на българското правителство, ще узнаете от видеоматериала.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *