АкцентАнализи & Алтернативи

Стремежът на САЩ към „победа“ в Украйна повишава залозите за Русия

Axios

Днешното искане на президента Байдън за допълнителна военна помощ в размер на 20 млрд. долара имаше за цел да оборудва Украйна за следващите пет месеца война. То е част от по-широка мисия, която трябва да гарантира, че „те разполагат с това, от което се нуждаят, за да спечелят тази война“, заяви пред репортери служител на администрацията.

От другата страна:

С нарастването на западната помощ и амбиции, Кремъл и неговите държавни медии все по-често представят „специалната операция“ в Донбас като екзистенциална битка срещу НАТО – и сигнализират, че предпочитат драматична ескалация, вместо да я загубят.

Състояние на играта: С оглед на това, че мирните преговори са в застой, а в Украйна постъпват все повече оръжия, някои западни представители вече открито възлагат надежди на украинска победа на бойното поле.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс обеща в сряда „да продължим да вървим все по-бързо и по-бързо, за да изтласкаме Русия от цяла Украйна“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Това би изисквало от Киев не само да блокира настоящото руско настъпление, но и да изтласка Русия от Донбас и дори от Крим (последният в момента не изглежда да е в полезрението на Киев).

Нейните забележки последваха изявлението на министъра на отбраната Лойд Остин, че САЩ искат „да видят Русия отслабена до степен, в която тя да не може да прави такива неща, каквито направи, нахлувайки в Украйна“. Остин също заяви, че Украйна може да спечели войната „с подходящото оборудване“.

Да, но:

Някои европейски съюзници са далеч по-предпазливи. (Независимо от закъснялото обещание на Германия за тежко въоръжение за Украйна).

Един европейски служител заяви пред Аксиос, че макар да е наложително да се окаже повече помощ на Украйна, трябва да се направи всичко възможно, за да се запази възможността за дипломатическо решение. Макар, че Путин не проявява интерес към офанзиви, в момента е трудно да си представим, че тази война ще завърши или с категорична победа, или с капитулация на Москва.

Дори ако Русия продължи да прави териториални придобивки, войната няма непременно да приключи, ако и когато Москва обяви победа в Донбас, отбелязва Майкъл Кофман, топ експерт по руската армия в CNA.

„Съотношението на силите постоянно ще се променя в полза на Украйна“, тъй като западните оръжия продължават да навлизат, а руската армия изчерпва собствените си офанзивни възможности, казва той.

Ако Путин започне да смята, че губи войната в „мирно време“, казва Кофман, „може да се наложи да обяви истинско военно положение и да въведе национална мобилизация“.

Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс от Кралския институт на обединените служби, британски мозъчен тръст, твърдят в нов доклад, че Путин вероятно ще направи точно това, може би по време на честванията на Деня на победата на 9 май. Това може да осигури стотици хиляди нови войници, които ще се нуждаят от обучение, но със сигурност може да удължи войната.

Руските официални лица подчертават, че не воюват само с Украйна, а с целия НАТО.

Външният министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че в такъв „прокси“ конфликт рискът от ядрена война „не бива да се подценява“.

Самият Путин предупреди в сряда, че външните участници, които „създават стратегически заплахи за Русия“, ще бъдат изправени пред „светкавично“ отмъщение. Едно от опасенията на Пентагона е, че Русия може да удари западни оръжейни доставки за Украйна, потенциално на територията на НАТО.

Промяната е особено забележима по държавната телевизия.

Ръководителят на RT Маргарита Симонян заяви, че ако трябва да се избира между загуба в Украйна и започване на Трета световна война, „мисля, че Третата световна война е по-реалистична, познавайки ни, познавайки нашия лидер Владимир Владимирович Путин“.

Дори ядрената война е по-вероятна от поражението в Украйна, добави тя, на което водещият Владимир Соловьов отговори: „Но ние ще отидем на небето, а те просто ще се гърчат“.

В крайна сметка:

Както отбелязва Майк Мазар от RAND, за САЩ и НАТО ще става все по-трудно да поддържат „баланса“, като предоставят на Украйна инструменти за победа, „без да предизвикват по-голяма война“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *