АкцентАнализи & Алтернативи

София изправи гръбнак и протестира срещу рашизма

Илиян Василев

Не зная по каква причина, но средствата за масова информация не отразиха адекватно една от най-големите демонстрации в последно време – марша срещу рашизма, който завърши пред руското посолство. Вместо това, ни занимават със социология, как само 6 процента от българите били готови за защитят страната си с оръжие, ако ни нападнат. Сякаш всеки път когато се изправим и заявим за непоколебимостта в избора си на евроатлантическия си път, някой бърза да пречупи духа и инжектира бустърна доза песимизъм и отчаяние. Да ни убедят, че няма смисъл и че сме обречени да бъдем народ от снишени, изплашени, страхливи хора, неспособни да заемат и отстояват позиции. Камо ли да бранят Отечеството си.

Само че бъркат причинно следствената връзка и разменят местата на причина и следствие. Действително, войната в Украйна преобрази България и дади силен импулс на процесите на оттърсване от тонове наслоена пропаганда, която прави документални филми като „Второто Освобождение“ сензация и извънредно събитие.

Не вярвам на подобна социология на снишените, която отразява момента снимка на хора под десетилетна упойка, че сами не можем и сме обречени, без да отчете динамиката във формирането на общественото мнение.

Но факт, че растем с часове, с дни, толкова значимо, че звучи чак невероятно. София редовно демонстрира своята непоколебима подкрепа за Украйна. В понеделник вечер тя за пореден път изми срама на политиците си със мощната демонстрация против руския фашизъм. Без пари, с един призив във фейсбук, без автобуси, без централно командване, без политици и партии. Спонтанно.

Много неща бяха забележителни на 9 май. От тези, които маркират израстването на нацията.

Първо, в един ден и то какъв – Деня на Победата, който по традиция маркира годишния пик на внимание и популярност на Кремъл, и до сега, бе арена на пропагандни мероприятия в прослава на Сталин и Путин. Властите трябваше да защитават с тежки полицейски кордони и Паметника на съветската армия и руското посолство от скандиранията на протестиращите, а това не се вързва с представата за симпатизиращ на Путин български народ.

Остана посланието, че без защитата на властите, на Рашков и Фандъкова /тя не беше разрешила маршрутът на протеста да мине покрай МОЧА/, проруските прояви са опасни за инициаторите си. В най-добрият случай не могат да се сравняват с избухналия гняв срещу насилника начело на Кремъл.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Второ, за първи път, цел на толкова масов марш на протест е руското посолство. И преди е имало акции пред посолството. Но нямам спомен то да е било цел на проява от подобен мащаб – много хиляди софиянци излязаха на улицата и преминаха разстояние от няколко километра за изразят своята подкрепа за Украйна. По много по-категоричен начин, отколкото смеят да направят техните политици. И това послание, без съмнение, ще резонира в политически партии и техните лидери.

Трето, контрапротестите на Възраждане и сие по никакъв начин не могат да бъдат сравнявани по яркост и масовост с тези в подкрепа на Украйна. Не може да става дори за бегло сравнение. С голяма изненада руските дипломати и агенти на влияние в страната установят неприятната истина – войната промени България. Днес и тук свързаността с Путин и Русия не носи дивиденти, напротив, носи огромни пасиви и в обществен и в политически план.

Четвърто, по начина на отразяване на протестите за пореден път стана болезнено ясно, че медиите ни са пленени. Те създават изкуствена реалност на равнопоставеност или поне равнозначимост на протестите срещу рашизма и проявите на Възраждане и БСП. Поне ако се съди по отделено време в прайм тайм. Това доказва моята теза, че не българския народ е генетично русофилски, а е системно обработван от пропагандна, дълбоко ешалонирана и обилно финансирана от Кремъл и местните му аватари. Така се създава превратна представа, че България е извън талвега на европейското цивилизационно развитие. Румен Радев просто излъга хората, за да се добере до втори мандат, но неговите възгледи не са представителни за обществените настроения или не отразяват националния интерес. Те са изкуствено поддържани от пленени медии. Радев, Нинова и Костадинов, заедно взети, са политически маргинали, които паразитират върху пасивността на българина. Техните послания и действия не отразяват нито бъдещото, нито настоящето българите.

Истинската България е на Улицата и тя е против Русия. Войната в Украйна е огромен шанс да довършим несъстоялото се Освобождение.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *