АкцентАнализи & Алтернативи

Нищо не се променя в плащането за руски газ

Интервю на Илиян Василев с Михаил Крутихин за Алтернативата

ВЪПРОС:Здравей, Миша благодаря, че се съгласи да дадеш интервю за Алтенативата.Това  не е първият случай на интервю за нас, но е първия след войната в Украйна. Като начало как смяташ, дали Газекспорт ще спре доставките на газ, така както направи за Полша, България и за Германия, Италия и Австрия – такива основни партньори на Газпром?

МК: Добър ден, винаги ми е било приятно да се видя със стари приятели. Смятам, че сега Газпром плаши европейците, че има намерение да спре доставките. Вижте какви мерки взимат. Първо саботират доставките през една от точките за износ на украинската граница. Това е компресорна станция Сахановка, която е окупирана от руските войски и украинският оператор не може да осигури работата на тази станция. За това обяви форсмажор и предложи на Газпром да мине на друга компресорна станция, където има възможност да се насочи потока от руски газ.

Газпром не изпраща всички обеми и умишлено съкращава доставките. Намали доставките на газ по маршрута Беларус-Полша-Германия на газопровода Ямал-Европа. Нещо повече, руското правителство прие така наречените контрамерки, контра сакции срещу компанията, която е оператор в полския сектор,  съвместно предприятие между Газпром и Полша. Така, по този маршрут нищо вече не може да се прекарва.

Остава ни маршрутът Северен покок 2, който беше блокиран и не може да започне работа по много причини. Това са американските санкции и намеренията на руското правителство да не го пуска. Остава Северен поток 1, който стига до Германия през Балтийско море. Тук има вече проблем,и тъй като руското правителство изведнъж реши да подложи на контрасанкции бившите съвместни предприятия на Газпром – Газпром Германия и т.н.

Най-интересното е че тези предприятия са на територията на Германия и са оператори на газопроводите, които прекарват газ през Северен поток 1. Ако Газпром не може да изпраща газ, но действат руските контра санкции на европейските партньори се намеква, че всеки момент, могат да спрат доставките на газ. Точно за това Германия започна да предприема екстремни мерки и да заявява, че през тази година ще намали до минимум приемането на руски газ, а догодина изобщо може да спре да купува руски газ.

ИВ: Това изглежда малко странно, тъй като сега върви една усилена хибридна компания , която уверява руското общество, че всички страни освен България и Полша, към тях днес се присъедини и Финландия, на които им спряха природния газ, та всички други са се съгласили да пращат в рубли. Но Еврокомисията даде да се разбере, че само моделът на плащане в евро при смяна на собственика на газ не нарушава санкциите. Та питам, кой пръв ще мигне – Газпром или Европа? Струва ми се, че спазването на търговския интерес в дългосрочна перспектива е Русия да си запази пазарите в Европа. Но не виждам достатъчно смисъл в тези действия на Путин.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




МК: Смятам че всичко което прави Путин, когато става въпрос за износ на газ, е насочено само към един момент – да убие руския износ на газ. Всичко, което прави е насочена натам. С този проблем – плащането на рубли с рубли – руският президент заяви, че еврото и долара са дискредитирани валути и руския газ трябва да се плаща в рубли. На пазара започна паника. Не само на пазара веднага му канцлера на Германия се обади на Путин, президента на Франция също с думите: Какво правите унищожавате собствения си износ на газ? Защото компаниите, които трябва да плащат, нямат никакви рубли. С Русия не се води търговия за да се трупат рубли. Второ има договори, а в договорите пише с каква валута трябва да се плаща. Тоест, вие сега се намесвате в договорите между стопански субекти, две компании, Газпром  и компаниите купувачи и казвате, че  едностранно можете да промените условията на договора? Така не се прави, не може така. След това може да последва арбиртраж, наказание срещу Газпром, че не изпълнява условията на договора. Тук някой е посъветвал Путин да издаде указ, според който всичко остава както преди за всички компании, тоест чуждите компании, които купуват газ трябва да плашат въе валутата, която е фиксирана във договора- евро, долари. Те трябва да се плащат в Газпром банк, а тъй като в чужбина има филиали на Газпром банк, които не са подложени на санкции там на някаква сметка, където Газпром банк ще отвори в  Люксенбург, ще получава пари за газ в чужда валута както е редно. А след това вече в Русия Газпром банк ще се разбира как ще превежда тези пари в Газпром като плащане за газа с рубли. Тоест купувачите на газ нямат никакво отношение към това. Тъй като самата смяна на сметката и прехвърляне на пари от една банка в Газпром банк не нарушава договорните задължения, но ако от се иска валутата да се смени във рубли,тугрици,динери тогава би се променил договора и много страни разбраха това. Еврокомисията разбра, че няма никаква опасност от схемата на Русия за никого.

Някои страни заявиха,че не са съгласни с новата схема на Газпром, и тогава Газпром започна да взима някакви наказателни мерки, но не срещу всички. Това бяха България и Полша. С Финландия отношенията са специални, защото тя реши да влиза в НАТО и трябваше да бъде наказана по някакъв начин. И Москва реши, че Финландия може да се оправи и без руски газ с Полша нещата са по същия начин, това е наказание за Полша за това, че тя е една от най-активните помощници на Украйна срещу руската агресия. За това Полша заяви, че до края на годината няма да има нужда от руски газ, тъй като има добре работещ терминал за газ. Сега действа и голям газопровод от норвежките местонаходища в Северно море през Дания пристигна до Полша. Има и нов газопровод през Литва, където също има терминал за втечнен газ, готвят се да построят терминали в Латвия, Естония. Тоест този регион си е осигурил количествата газ и за това демонстративно заяви, че Полша няма да получава повече руски газ. Що се отнася до България положението е малко по-друго. Според мен обявяването, че ще бъде спряно подаването на газ е свърван с това, че в България правителството е ново, донякъде, и поззицията на лобито на Газпром,Лукойл и на Русия бяха отслабени. Трябваше да се заяви на България, че няма да се оправят без руския газ, за това е виновно българското правителство, според мен това е основната причина. Според мен България взима много активни мерки за това може да се оправи в бъдеще без този руски газ.

ИВ: Какви са шансовете за оправяне на тези спорове в арбитражните съдилища, като се използва арбитражната клауза в договорите. Мои приятели, които се занимават с такива дела твърдят, че България има достатъчно основание да подаде иск в арбитражния съд, но Газпром разчита на това, че Путин е издал президенски указ и този президенски указ може да послужи като извинение пред съда тъй като те трябва да спазват вътрешното законодателство в Русия. Как смятате това достатъчно основание ли е арбитражния съд да не се признесе в полза на България, на Полша и на други страни, които са подали иск във връзка със спирането на подаване на газ?

ИВ: Указът на президента не е закон, той не е част от руското законодателство. Второ, указът на президента в никоя страна не може да се намесва в деловите отношения между стопанските субекти. Ако има договор, става въпрос за свещен договор и когато форсмажорни обстоятелства, да речем военни действия, в рамките на действие на договора, например, ревоолюция или стихийни бедствия и т.н Но президентския указ не може да промени тези условия. В арбитражния съд би могло да се обърнат, ако Газпром е поискал в едностранен ред да се плаща в рубли, а не във валутата в договора. При прехвърляне от една банка в друга не се смята за съществено нарушение на  условията на договора. Ако ставаше въпрос за смяна на валута, което Газпром сега иска е нарушение, защото плащането става съгласно договора. Единствено смениха банката сега трябва да се плаща в Газпром банк в Люксенбург, тъй като тази банка още не е подложена на санкция. Там се отваря сметка и европейците ако решат да прилагат някакви искове или санкции, имат обезпечение срещу плащането си за руски газ да могат да наложат арест върху тези сметки. Но това не сметки в Русия, така че президенткият указ в Русия създава фиктивна схема и повод да се обърне недоволната страна към арбиртраж. Русия ще се преструва, че получава плащането си в рубли, а в същност купувачите ще плащат в долари и евро. Не смятам, че арбитражът ще се захване със завеждането на подобни дела.

ИВ. Дали Евросъюзът би могъл да въведе санкции срещу руския петрол?

МК: Виждам как се стараят в Еврона да се приеме този 6-ти пакет от санкции и да се въведе ембарго върху руския петрол. За някои страни ще бъдат направени изключения. Предполагам, че може да има някакво отсрочване, отлагане на  тези санкции за някои страни. Знам че българските власти са се обърнали към Евросъюза с искане България да бъде включена в списъка със страни с дерогация – Словакия, Унгария, Чехия. Но част от европейските страни без отлагане вече самостоятелно взема мерки, без каквото и да е ембарго, за да се оправят без руски петрол. Гледам че в България до края на годината ще се откаже от получаването на руски петрол. Има и други страни, които ще последват техния пример. Така че дори и без формално ембарго, постепенно руския петрол и петролните продукти ще намаляват на европейския пазар. Министерството на финансите на Русия смята, че ще се намали добива с 26 % точно защото Европейските страни се отказват.

ИВ: Благодаря, Миша.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *