Алтернативата-анализиБългария

Илиян Василев: Няма механизъм, по който избирателите да отзовават доверието си от депутатите

Така остават излъгани до следващи избори

Вотът за недоверие на кабинета минава, но това не променя ситуацията. Тя е патова. Такава ситуация не може да бъде разрешена дори от избори.  Видяхме, че основанията за темата „Македония“ и публичните финанси са несъстоятелни, каза в „Алтернативата“ Илиян Василев, дипломат, политически анализатор, продуцент на предаването. Той изрази разочарование, че Комисията по външна политика не е успяла да проведе своето заседание и посочи този факт като абсурден. Анализаторът беше категоричен, че докато политиката ни и хората, които взимат решенията в Народното събрание не излязат на светло, няма да можем да прогресираме. Той заяви, че избирателите гласуват за едно, а получават друго. Василев даде пример как избирателят на ИТН е гласувал за идеята, че ИТН ще смени моделът на ГЕРБ и че ще дойдат нови хора. Той поясни, че избирателя никога не си е представял, че ИТН ще гласува с ГЕРБ. Експертът беше категоричен, че липсва санкция за излъган вот. Няма механизъм, по който избирателите да отзовават доверието си от депутатите. Така остават измамени до следващи избори.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Анализаторът посочи, че материалният израз на шествието в подкрепа на кабинета е значим. На улицата нещата са ясни, виждаш човека, който отстоява позицията си с лицето си. Илиян Василев определи, че борбата за демокрацията е перманентно състояние. Той посочи, че всяко поколение трябва да даде своя дан, защото демокрацията не е даденост. В момента тя е на едно гласуване разстояние. Дипломатът коментира, че в Народното събрание тече друг процес. Той не е публичен и е на договорки и задкулисни маневри, които замъгляват картината. Василев разказа, че зад Народното събрание протестират „Възраждане“ и ДПС и това не го е учудило, защото генезисът им е един и същ, те имат обслужваща функция и това е задкулисието.  Експератът беше категоричен, че представителната ни демокрация не работи. За ПП и „Демократична България“ можете да кажете с чисто съзнание, че лидерите им взимат решенията в парламента. Не можете да кажете същото обаче за ИТН и ДПС, защото лидерите им отсъстват от Народното събрание. За ГЕРБ важи същото, защото Борисов е на километри разстояние и управлява с SMS-си, каза Василев.

Без значение дали си ляв или десен, когато някой те граби, той го прави без да се замисля за това, констатира дипломатът. Той изрази разочарованието си, че това се случва от 30 години. Резултатът е че, джобовете са празни, бъдещето е неясно и миграцията е постоянна. Според Василев в началото на прехода през 90-те години „недосегаемите“ са били номенклатурна класа, около десетина хиляди души. Той поясни, че сега тя се е развила и е станала професионална „класа на посредниците“ между публичните ресурси – били те бюджетни, обществени поръчки или евросредства и компаниите, зависещи от това. Експертът каза, че държавната администрация вече се вписва в класата на посредниците и посочи, че тази класа се е разраснала в ненормални пропорции, които икономиката не може да поддържа. Според  него проблемът е, че държавната администрация е станала частен бизнес за тези, които професионално се занимават с политическо, икономическо, консултантско обслужване. Тревогата на експерта е, че „класата на посредниците“,  паразитна класа според него, е станала толкова голяма, че е започнала да задушава класата на нормалните българи, които искат да си правят спокойно бизнеса и да определят сами бъдещето си. Илиян Василев изрази своята надежда в младите хора на площада. Той беше категоричен, че каквото и да прави статуквото, не може да промени ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *