АкцентАнализи & Алтернативи

Интерконекторът с Гърция може и да не тръгне през юли

Ето и лош сценарий за диверсификацията и балансите с природен газ, включително и върху интерконектора – Ай Джи Би, който е напълно възможен, за да се оправдае „острата“ нужда и незаменимост на нов договор с Газпром. Подобни мисли са напълно „по акъла“ на радетелите на Газпром у нас, сред които президента Румен Радев, любимеца му в енергетиката Николай Павлов /който Асен Василев обвини в държавна измяна заради отказа под измислен предлог да не внася азерски газ/ и прочее митрофанови руменовци.

В крайния етап на процеса на сертификация на интерконектора е от критична важност своевременната реакция на държавната администрация в издаването на разрешителни. Досегашните уверения и срокове, които даваше правителството на Петков, бяха средата, и втората половина на юли, но те бяха под условие на бърза реакция от страна на българската администрация и разрешение от ЕК. Но тогава България ще се управлява от хората на Радев, не от хората на Петков.

Докато Европейската комисия дава сигнали че няма да бави процедурите, то ново служебно правителство на Радев с министър Павлов може да „обърне колата“ на интерконектора и в по-общ план да компрометира всички усилия на кабинета Петков за диверсификация на доставките.

При правителството на Борисов чиновниците си влачеха краката, щом станеше дума за одобрения по проекта за интерконектор с Гърция. В МОСВ имаше случай когато документ, който бяха издали на Балкански поток за седмица, колчем стана дума за интерконектора /без нареждания отгоре, без рушвети/ реакцията на министър и ведомоство се забави шест месеца !?!.

С административни хватки, свободни съчинения за злоупотреби в интерконектора /а там и с лупа корупция не можеш да намериш заради многостранния контрол/, режисирани политически претърсвания, злостни пиар кампании, заплахи и намеси от прокуратури – изобщо целия театрален арсенал – проруските проксите могат да се опитат да внушат на публиката, че интерконекторът няма да тръгне заради грешки на ръководството, злоупотреби и прочие нонсенс. За сведение, тестовете с азерския газ са направени, първо през България. Очаква се връзката и тестовете да станат и през Гърция до седмица-две, след което може да се твърди, че интерконекторът е оперативно готов да пренася азерски газ и чака бумаги.

Засега разчетите са за средата на юли и втората половина на месец юли, като датата вече не зависи от дружеството е са намира изцяло в ръцете на европейския, българския и гръцки регулатори и институции. Но тези разчети са правени за кабинета на Петков, който тотално се беше посветил на проекта и всяка седмица получаваше сведения за прогреса, и следеше реакцията на държавната администрация. Но до две седмици ще имаме служебен кабинет на Румен Радев и един от фаворитите за служебен министър на енергетика е изгонения за „държавна измяна“ бивш шеф на Булгаргаз Николай Павлов, който пречеше на диверсификацията и на интерконектора в името на монопола на Газпром.

Ако той или негово подобие бъде назначено за служебен министър той ще има две задачи – едната е да блокира „административно“ или дискредитира „медийно-шумотевно“ интеконектора, с което да забави навлизането на азерския газ. Паралелно с това, за да създаде изкуствен дефицит на природен газ, за да оправдае договор с Газпром, нов служебен министър може тотално да блокира преговорите за доставки на ВПГ с абсурдния аргумент за скъпия американски газ, защото идвал от далече. А това е теза под професионалната квалификация на начинаещ търговец.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Именно за да дискредитира успехите и договореностите на правителството на Петков в намирането на достоверни и изгодни алтернативи на руския газ. Проблемът на митрофановите руменовци е, че комисионните идват основно от Газпром и без договор много хора ще останат без ресурс за влияние и власт.

Най-вероятно ще се откажем и от съвместните покупки на природен газ под егидата на ЕК, от сделките с Германия, която ни преотстъпи част от своя газ от Катар.

Да отговоря на БСП, които по инерция настояват и постояват условие да се подновят преговорите с Газпром.

1. Няма как да се подновят преговори, без да се реши проблема с текущите доставки. Имаме действащ договор, няма доставки. Няма как да преговаряш, ако Газпром не иска да преговаря, а ние рубли няма да платим. Радев може, но от своите.

2. Руменовците не са случили и с момента, защото дори онези страни, които уж плащаха с рубли и на тях природния газ се намалява, дори Германия се готви за пълен блокаж на доставките по Северен поток -1.

В ход са и преговори в ЕК по седмия пакет санкции, които ще включват и руския природен газ. Това което изглеждаше невъзможно преди два месеца, днес се очертава като реалност и нови преговори с Газпром стават или невъзможни /защото Газпром е непредскаузем/ или нецелесъобразни от ЕС гледна точка.

3. Както и да гледаме на Газпром, след като три пъти ни спира без предупреждение природния газ – тази компания се води рисков, несигурен и нежелан доставчик. Няма никакви търговски аргументи да сключваме нов договор, поне докато трае войната в Украйна и докато Газпром е повече политически инструмент, отколкото търговец. Да не говорим, че няма кой да ни застрахова нов дългосрочен договор за доставка. Ако измислят някой наш местен застраховател, ще бъде пунта мара и целия риск ще остане за Булгаргаз и неговите потребители. Изобщо някой попита ли защо Булгаргаз не е застраховал сделката си с Газпром срещу подобни рискове и не е намерил някакъв хедж.

Само устойчиво безразсъден търговец може да търси нов и нов повод да бъде излъган и поставен под риска да му бъдат спрени доставките без предизвестие.

И последно, в момента изобщо нямаме нужда от Газпром – имаме достатъчни алтернативи, дори излишък от предложения, включително такива осигурени през ЕС.

Разбирам че типът политици, който руменовците представляват горят от желание да попадна в заветния насърчителен списък на Газпром по новия договор, но това просто няма да стане.

Ако искат Радев и БСП да си направят една газова компания, да си сключат договор с Газпром и да си внасят, с всички рискове за тях лично, а не за данъкоплатците и потребителите. Защото това внезапно прекъсване през април, пак ние го платихме през по-високите цени през месец май заради по-скъпите спотови извънредни доставки.-

Има кардинална разлика между отношението към предишните служебни правителства на Радев и сегашното. И той и новите министри ще го усетят. Миналата година Радев беше човекът от народ с вдигнатия юмрук. Днес е разсърдения президент – интригант, свалил правителство и разочаровал много хора. Новото служебно правителство ще бъде обект на критика и протести от първия ден именно заради Румен Радев. Корупционните игри около интерконектора и поредни „държавни измяни“ с Газпром няма никак да се толерират.

И протестите няма да бъдат нито пред Булгаргаз, нито пред министерството на енергетиката, а пред президенството. Ако Радев си мисли, че ГЕРБ и ДПС ще го защитят, дълбоко се лъже. ИТН вече са никой. А Възраждане са силно надценени.

Така че да не бързаме с откриването на интерконектора с Гърция. Тепърва руските проксита под закрилата на Радев ще го блокират. На Петков просто не му стигна един месец.

Именно интерконекторът, който е геополитическа противотежест на руския Турски поток обърква политико-олигархични схеми, които свалиха правителството.

Илиян Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *