АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Германия ще спре следващия месец вноса на руски въглища

Снимка: Bloomberg LP

By Irina Slav – Jul 13, 2022, oilprice.com

От 1 август Германия спира да внася руски въглища  и суров петрол от 31 декември, каза днес заместник-министърът на финансите на страната Йорг Кукис, цитиран от Ройтерс.

„След няколко седмици ще се откажем от руските въглища“, каза Кукиес на енергийния форум в Сидни, който се провежда тази седмица.

„Всеки, който познава историята на тръбопровода Дружба, който вече беше инструмент на съветската империя над Източна Европа, освобождаването от тази зависимост не е маловажен въпрос, но това е нещо, което ще постигнем след няколко месеца“, добави той.

Кукиес обаче призна, че замяната на руските въглеводороди, не само в Германия, няма да бъде лесна задача, цитирайки факта, че заедно Съединените щати и Катар могат да доставят само около 30 милиарда кубически метра природен газ, еквивалентни за Европа, която внася повече повече от 150 милиарда кубически метра руски газ годишно.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Въпреки предизвикателството, Германия бърза да изгради терминали за внос на LNG, за да може да замени поне част от вноса на руски газ с втечнен газ от чужбина. Проблемът тук обаче, е ограничаването на доставките, като Freeport LNG в САЩ е офлайн поне до септември, а Prelude на Shell в Австралия е спрян на фона на индустриални действия.

Търсенето на газ в Германия и Европа като цяло остава силно, тъй като правителствата се стремят да запълнят своите газови хранилища преди следващия отоплителен сезон. Германия, по-конкретно, също е на ръба, след като Газпром тази седмица спря притока на газ през газопровода Северен поток 1 за редовна планирана поддръжка. Опасенията са, че няма да пусне отново крановете, след като профилактиката приключи.

Спирането на покупките на въглища и петрол от Русия е резултат от санкциите, които ЕС наложи на Москва по-рано тази година, предоставяйки на купувачите на суровините временен буфер от шест месеца за всеки, за да могат да се запасят с въглища и петрол преди съответните видове ембарго да започне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *