АкцентРегионът

Reuters: Румънският производител на двуалуминиев оксид ще спре производството, съкращава 500 служители

JULY 21, 2022, reuters.com

БУКУРЕЩ, – Румънският производител на алуминий ALUM ще спре производството за 17 месеца и ще съкрати около 70% от персонала си, тъй като растящите цени на енергията правят производствените разходи неустойчиви, заяви неговият собственик Alro Group, един от най-големите производители на алуминий в Европа четвъртък.

Подобно на повечето европейски заводи за топене на алуминий, Alro Group се бори с нарастващите разходи за енергия, дори преди инвазията на Русия в Украйна.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




През декември компанията, собственост на базираната в Кипър Vimetco NV, заяви, че ще съкрати три от петте действащи линии, отнемайки 132 500 тона производствен капацитет.

„Икономическата криза, генерирана от пандемията, ескалира от енергийната криза от 2021 г. в резултат на ускореното увеличение на цените на електроенергията и природния газ, и има отрицателно въздействие върху производствените разходи за калциниран двуалуминиев триоксид и електролитен алуминий“, каза главният изпълнителен директор на Alro Gheorghe Dobra.

Gheorghe Dobra каза, че алуминиевият оксид, произведен от ALUM, ще струва повече от 900 долара за тон, докато цената на алуминиевия оксид на международните пазари е около 500 долара за тон.

Alro ще освободи около 500 служители в завода на ALUM в Тулча, единствената калцинирана рафинерия в Румъния, от август, но ще запази група от специалисти за изследвания, логистика на доставки, поддръжка и ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *