АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

Какво ни казва Путин чрез увеличаване на армията

Игор Федик

Онзи ден Путин увеличи числеността на армията си. Тази стъпка показва, че т.нар. специална военна операция не върви точно по неговия план и че изявленията на руското министерство на отбраната, че „руската армия е напълно достатъчна, за да изпълни всички задачи, поставени от върховния главнокомандващ“, не отговарят на действителността.

На 25 август на официалния сайт за правна информация е публикуван указ на руския президент Владимир Путин за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили. „Утвърждавам щатната численост на Въоръжените сили на Руската федерация на 2 039 758 души, от които 1 150 628 военнослужещи“, се казва в документа. На руското правителство е наредено да предвиди отпускането на средства за Министерството на отбраната от бюджета. Новият указ ще влезе в сила на 1 януари 2023 г.

От една страна, ходът на Путин е пряко потвърждение на това, за което всички говорят и което Кремъл и руското военно ведомство се опитват да скрият.

На първо място, това са загубите на руската армия. Увеличаването на руските въоръжени сили със 137 хил. души именно от военнослужещи – дава възможност да се оцени реалният мащаб на техните загуби в Украйна – както невъзстановими, така и санитарни – ранени.

На второ място, това е фактът, че така наречената СВО е в застой. Силите, с които разполага руското командване (като се вземат предвид различни доброволци, членове на ЧВК или мобилизирани във временно окупираните територии на Украйна), са недостатъчни за продължаване на активното настъпление както по цялата фронтова линия, така и в отделните ѝ участъци.

Трето, в Русия в пълен ход е прикритата или хибридна мобилизация. Кремъл все още се колебае дали да обяви мобилизация открито. По същите причини: ако се извърши мобилизация, това означава, че т.нар. СВО не върви по план и че „втората армия на света“ има значителни загуби. По-важно от това, което се казва в официалните доклади на Министерството на отбраната. Освен това през септември в Русия ще се проведат избори в някои региони, а излишното недоволство и въпросите на избирателите към управляващата партия не са желателни. Следователно вместо мобилизация ще се извърши още едно „малко“ увеличение на личния състав на армията. С подходящата информационна подкрепа (която руската пропаганда може да направи), тя ще бъде възприета от руското общество като нещо планирано и обичайно.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




На четвърто място, твърде вероятно е увеличението на броя на военнослужещите със 137 000 души да се осъществи по следната схема: наборна военна служба и подписване на договор. Възможно е това да стане (вече се прави) чрез т.нар. териториални батальони, които също са част от руските въоръжени сили.

От друга страна, указът на Путин показва, че Кремъл се готви да води войната си срещу Украйна още дълго време. Тези 137 000 нови щатни бройки ще бъдат нови звена, части и формирования, които ще бъдат създадени в допълнение към съществуващите. Вероятно ще бъдат увеличени пехотата, бронираните сили и бойната поддръжка. Най-вероятно „новите“ (по-малко боеспособни) части ще се насочат към поддържане на отбранителната линия и ще освободят от тази задача по-боеспособните части, които могат да бъдат използвани за подновяване на настъплението: въздушнодесантните войски, морската пехота, специалните сили, както и танковите и механизираните части. „Новите“ единици могат да се използват и като резерв в най-важните/застрашаващи направления. 

В същото време допълнителният персонал от 137 000 души, както и оборудването, оръжията и военната техника за новите части могат да окажат отрицателно въздействие върху социално-икономическата ситуация в Русия. В условията на санкции и ембарго върху петрола и газа това ще бъде значителна допълнителна тежест за руския бюджет. На фона на влошаването на жизнения стандарт, засилването на репресивните и наказателните мерки и увеличаването на броя на загубите на руската армия в т.нар. СВО, настроенията в руското общество – особено в депресивните региони, които са основните донори на „пушечно месо“ за войната на Путин – могат да се обърнат в много нежелана за Кремъл посока.