АкцентБългария

Дезинформация и мизинформация по време на избори. Залива ли ни дезинформационен поток

Мизинформация ще рече невярна информация, а дезинформация е вярна информация, но умишлено поднесена, така че да внуши у слушателя или зрителя определен наратив, като последната често се свързва с руската пропаганда. Това заяви за Алтернативата Тодор Галев, директор програма Научни изследвания към Центъра за изследване на демокрацията.
В България има поне няколко партии, за които е категорично доказано, че получават пари от Москва. Такива са Атака и Възраждане. Що се отнася до ГЕРБ, едва ли ще узнаем каква точно част от нашумелите покрай наскорошния скандал 300 милиона долара са им били раздадени “под масата”.
По-важно е да вземем предвид мащаба на руската дезинформация, която в нашия регион влиза основно през България, Сърбия и Република Сръбска. Много изследвания сочат, че има организирани дезинформационни кампании и координирано споделяне на еднакво съдържание.
В началото на руската агресия в Украйна, например, огромно количество български акаунти, било то на реални потребители или ботове, осъществяват множество интеракции (сравнени най-вече със Сърбия и Македония) в сайтове, коментиращи войната.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Според твърдение на Белнгкат отпреди две години Русия рязко смени тактиката си на дезинформация и пропаганда. Сега вече вместо само няколко, от там пускат голямо разнообразие от информационни наративи, като някои дори са локализирани за конкретни държави. Така ние се оказваме буквално заляти от най-вече руска дезинформация, като тя бива препредавана от български партии, политически лидери и дори представители на изпълнителната власт. И изведнъж се стигна до парадокса руските хибридни заплахи да се озоват в доклада за дейността на ДАНС за миналата година. Така под натиска на външни служби българските институции най-сетне прогледнаха, че у нас нахлува дезинформация от Русия, която често на локално равнище се претопля като полуфабрикати, но вече примесени с националистически или шовинистични тези или пък с конспираривни теории и сензации.
Хората не трябва да приемат всяка информация за даденост, особено при онлайн източниците, а задължително да проверяват достоверността на съдържанието, както и да си дават сметка, че до голяма степен СМИ филтрират или забавят водещи събития. Добре е са ползва factcheck.bg и отдела на БНР за проверка на факти, препоръча Галев. Подобни източници формират критична нагласа.
Напоследък се прокарват две основни тези: за величието на руското оръжие и че реални бойни действия още не са започнали. Това иде да внуши у рецепиента, че не трябва да дразним и ядосваме Русия, в което няма никаква логика, коментира още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *