АкцентБългария

Името ми не подхожда на ДПС, а на българското демократично пространство

Големият проблем е, че през последните 32 години ДПС припокрива етническата, религиозната и политическата идентичност в районите със смесено население. Като теолог съм си поставил възбрана да смесвам политиката с религията, коментира за Алтернативата Мустафа Емин, кандидат-депутат от ДБ в 9 МИР Кърджали, който се бори за разширяване на демократичното пространство в смесените райони.
ДПС в никакъв случай не трябва да се отъждествява с българските турци и мюсюлмани. В Движението периодично излизат на преден план “лъжепатриоти”, а това, което ние искаме да наложим в изборната практика, е участие, основано на личностни ценности, политически виждания или капацитет, развит във времето на база на образованието.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Г-жа Караянчева само “баламосва” избирателите си с анти-ДПС реторика, но за всеки сериозен анализатор е ясно, че Борисов е нагазил дълбоко в множество зависимости, от които е невъзможно да се освободи. Наясно сме, че в смесените райони конкуренцията ГЕРБ-ДПС е само привидна. Такава просто няма, разкри Емин и допълни:
Не е вярно обаче, че моделът ГЕРБ-ДПС не може да бъде разбит. Политиката на противопоставяне на етническа, културна и религиозна основа в смесените райони не дава резултати. Хората там имат нужда от реален обществено-политически модел, в който да участват фигури, базирани не на имената, а на собствените им качества. Смяната и надграждането на модела трябва да бъдат съпроводени с критично осмисляне на последните 32 години от българскат история, като се впрегне националният ресурс и интелектуалният елит на нацията, за да се започне нов обществено-политически модел, който да замени овехтелия етнически такъв.
Българо-турските отношения трябва да минават не през лични връзки, а на ниво институции. А за да могат демократичните български обединения да изградят адекватна връзка с изселниците ни в Турция е нужно да се промени подходът. За целта трябва бавно, напоително и целенасочено да следваме националния си интерес. Родопите и смесените райони дълго време бяха извадени от демократичното пространство, оставени на произвола на модела, наложен от ДПС.
В тази кампания ние трябва да внушим на хората, че те имат в себе си енергията и заряда за промяна на въпросния модел и залагаме на това да запалим надеждата им, че са истински значими, като я оползотворим по най-адекватния начин, коментира в заключение той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *