АкцентБългария

Съхраняването на търсенето на природен газ в България трябва да бъде задача №1 в краткосрочните политики на правителството

Единственият начин за устойчиво решаване на проблема с цената е увеличаване на предлагането.

В България има три компании, които очакват разрешение за проучване за добив на газ, при това не шистов, а конвенционален и продължавам да нямам обяснение защо нищо не се прави, за да бъдат те стимулирани и процесът да се ускори. Въпросът е достатъчно комплексен и зависи най-малко от две министерства, следователно и от премиера, разкри за Алтернативата Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз Инк.

Не трябва да забравяме, че отговорността за вземането на каквито и да било решения в Булгаргаз пада върху неговото ръководство. Ако днес решенията са грешни, утре за тях ще отговаря Борда на директорите на компанията, защото всичко е от неговите компетенции. И колкото по-малко политическа намеса има в тая дейност, толкова по-голям е шансът на българския пазар да стане атрактивен, а оттам и конкурентноспособен, какъвто той в момента не е.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Трябва да си даваме сметка, че живеем във времена, когато пазарите се конкурират за природен газ, а не обратно. Отдавна мина времето, когато за пазарите на тази стока се конкурираха производителите. Всичко е въпрос на условия. Никой обаче не мисли как да бъде съхранено търсенето, защото ако го няма и пазарът няма да е атрактивен. За целта е необходимо да се променят съответните нормативни документи и потребителите на природен газ да бъдат подпомогнати подобно потребителите на енергия.

Ако в един момент останем без големите играчи на пазара, това ще доведе до намаляване на физическата ликвидност, а оттам – при наличие на такъв ръст в търсенето – на поредното увеличаване на цената, т.е. ще постигнем обратен ефект. Проблемите не трябва да се решават с изкуствени инструменти, като например изземването на т. нар. свръхпечалби. Единственият начин за устойчиво решаване на проблема с цената е увеличаване на предлагането и на първо място това трябва да е местното производство.

Газ за зимата има и със сигурност ще станем свидетели на спад в цените, не поради заслугата на един или друг политик, а поради простите пазарни правила – благодарение на създадената паника и суматоха, достатъчно компании вече имат осигурени капацитети и те трябва да търсят начин да го продадат. С други думи, като имаш достатъчно предлагане, то няма как да не се отрази на цените. Те няма да са като отпреди войната, но за паника място няма.

Местният добив е най-устойчивият начин да гарантираме сигурността си. Решение рано или късно ще се намери, подчерта в заключение Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *