АкцентСветът

Българските въоръжени сили са неспособни да отговорят на съвременните изисквания за водене на бойни действия, каквито наблюдаваме в Украйна

При много от хората, които възприемаха Путин като свой модел на поведение и го приемаха за идол, ще настъпи отрезвяване. Вече ясно се очертаха разделителните линии между Русия и неговия режим, при това не в негова полза. Това заяви в студиото на Алтернативата о.р. полк. Илия Налбантов.

От гледна точка на военните действия се променят няколко обстоятелства, свързани с използването на РВС в окупираните територии. Т.нар. присъединяване дава юридически повод на Москва да изпраща там вече и наборни военнослужещи. Коренна разлика в поведението на УВР сили обаче няма да има. Украйна ще продължава да се стреми да възстановява границите си в рамките на тези от 1991 г.

С новопридобитите територии Путин се опитва да си вдигне цената, но на Запад вече никой не му вярва, така че всички тези маневри ще бъдат игнорирани. Доставките на модерно високоточно оръжие към УВР на практика ще предопределят хода на събитията на бойното поле, а не на политическия фронт.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Кремълският режим не престава да лъже и по тази причина дори такъв блъф като използването на ядрено оръжие на Запад се възприема сериозно. Неадекватната руска ПВО не е в състояние да предотврати каквото и да било високоточно оръжие, използвано от Запада. Ако все пак се стигне дотам, че Русия прибегне до използването на ядрен арсенал, способностите на Запада ще бъдат демонстрирани във всички случаи. Русия няма капацитет за наблюдение от космоса, а и капацитет ѝ в агентурното разузнаване също е твърде ограничен. Западните системи за ранно предупреждение както от космоса, така и на терен работят много по-добре и това чудесно се видя във военния конфликт в Украйна.

Ядреният или газовият шантаж е инструмент, който се използва от губещия войната. Възможно е дори да се залагат „капани“ още при самото конструиране или строителство, дописна полковникът.

Пълно безумие от страна на руския ГЩ е в XXI в. да се запушват пробивите с жива сила, при това без да се предоставят средства за индивидуална защита на мобилизираните.

Колкото до ситуацията у нас, о.р. полк. Налбантов коментира, че успехите на украинската армия оказват въздействие, карайки президента и част от партиите да се преориентират с нова реторика. Наблюдаваме тотална неадекватност при т.нар. политически оператори, защото те не притежават капацитета да осъществяват адекватна политика за сигурност и отбрана при съвременни условия. Социалната политика неизменно предхожда отбранителната. Българските ВС са неспособни да отговорят на съвременните изисквания на подобен тип война и да защитят собствения си народ. Военните ни не са в състояние да мислят с категориите на бъдещата война. От своя страна и индустрията ни не може да се включи адекватно във върховите технологии при осигуряване и поддръжка на въоръжението. И това не е военен проблем, а чисто политико-икономически.

Сега българският политически елит трябва отново да се преобърне и да започне отново да дава милиарди за БА и превъоръжаването ѝ. Страшното е, че ние отказваме да изграждаме капацитет за това да развиваме индустрия и способности, съизмерими на съвременните бойни действия, коментира в заключение военният експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *