АкцентСветът

Съществуват добре разработени мрежи, чиито послания съвпадат с кремълската пропаганда

По повод очакваните промени от страна на ДБ в ЗЕТ и като продължение на разговора от миналата седмица Иглика Иванова от Коалицията за медийна грамотност съобщи в студиото на Алтернативата новината от днес, че Мета Фейсбук е разкрила огромна руска мрежа, разпространяваща дезинформация. С това иде да се покаже, че Компанията и платформите ѝ работят усърдно за разкриване на дезинформационните мрежи и канали.

Механизми за подобна отчетност съществуват и на ниво ЕС посредством самоотчитане на платформите Фейсбук, Ютюб и Туитър. Истината обаче е, че с тези регулаторни механизми на национално ниво е възможно и да се злоупотребява, като например понякога се сваля и информация, която не бива да бъде премахвана. Затова е много важно да се знае как точно се прилагат те и задължително да има координатор на ниво държави-членки, а всичко това да бъде предвидено в разпоредба. Целият проект на ДБ стъпва на Европейското законодателство, което е едно оптимистично развитие на въпроса с отчетността и прозрачността на платформите.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Когато става дума за регламенти, битува една заблуда, че при тях не се въвеждат мерки, което не е така. Потребителите са заинтересована страна да се информират по отношение на програмите, модерацията и медийната грамотност.

В България регулаторен орган би могла да бъде КЗП. Усилията са в посока да се разширят правомощията и компетентностите на даден орган, примерно СЕМ, който вече не се занимава само с аудио-визия, а предлага и медийни и цифрови  услуги и отговаря дори за медийната грамотност. Подобно разширяване на капацитета обаче се оказва проблем, когато липсват човешките и финансовите ресурси, с други думи административен потенциал. Тук от изключително значение са експертността и мотивираните умели екипи, които да управляват въвеждането на мерките и да измерват оценката на въздействие.

Чрез добри практики и вътрешна координация наднационалните органи биха могли да бъдат доста полезни за по-хармонизираното законодателно правоприлагане.

На този етап наблюдаваме по-висока защита на политическото слово. Има добре разработени мрежи, усилващи посланията, като част дори съвпадат с кремълската пропаганда. Дизайнът на Фейсбук се оказа много подходяща среда да се случват тези негативни процеси. Групите, в които действат подставени лица или пък такива, започнали съществуването си със съвсем безобидна тематика, а впоследствие трансформирали се в разпространители на политическо съдържание, изискват много добра координация за мониторинг, но капацитет в това отношение липсва. Така те остават неуловими.

В рамките на няколко години Фейсбук увеличи модераторите си няколко пъти и сега кадрите, занимаващи се със сигурност и поддръжка, са близо 40 000, отговарящи за 3 млрд. профила, между които има и много фалшиви или пък са ботове. Съществува и дилемата дали (при положение, че няма капацитет огромното съдържание да се модерира адекватно) да се закрият или да се оставят коментарите, защото чрез тях платформата се превръща в готова трибуна за тролове или за организирано докладване на неудобни гласове.Законодателните инициативи на ЕС все пак ни дават повод за оптимизъм. Процедурите постепенно започнаха да се ускоряват, така че комбинацията между Акта за цифровите услуги, Акта за свобода на медиите и платформите за контрол върху съдържанието е добър сигнал за консолидация и координация, подчерта в заключение Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *