АкцентБългария

По кривите пътеки на българския преход

В студиото на Алтернативата живеещата във Филаделфия, САЩ, Нася Кралевска, писател, журналист и изследовател на комунизма и посткомунизма, представи книгата си „По кривите пътеки на българския преход“, чиято премиера се очаква да бъде утре.

Творбата фактически съдържа мои публикации, поместени в българския печат и писани по повод конкретни събития в хода на прехода, сподели тя. Това е един мозаечен поглед върху периода от 90-та до 20-та година. Първата ѝ половина е публицистична, а следващата в първата си част – взети от мен интервюта на три езика – български, английски и немски – с интересни личности, които споделят впечатления от България, а във втората – интервюта, които са взимали от мен. Всичко това е обединено както от моята личност, така и от събитията през всичките 30 години на Българския преход.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Промяната в режима на България беше подготвена от БКП и това касае не само политическото отношение, но и икономическото чрез Указ 56, който превърна голяма част от държавния капитал в частен само са определени лица, последван от създаването на офшорни дружества, външнотърговски и дъщерни фирми и т.н. по времето на Луканов без никой да е в състояние да попречи на тези процеси. Първата ни опозиция беше много симпатична, но твърде неопитна и с представители от бившата партийна номенклатура, нямаща никаква връзка с народа.

В България имаше един млн. партийни членове и като прибавим семействата им се получава доста сериозна цифра. Фактът, че не се проведе декомунизация и лустрация попречи на процеса на демократизация. Първите плахи опити бяха по време на правителството на Филип Димитров, който се опита да отвори досиетата с премиерска заповед и от този момент започнаха интригите, а лустрационните закони бяха отменени. Като гледам буксуващата съдебна реформа и как мудно вървят нещата, ми се струва, че вече е късно за действия в тази посока.

Намирам хората в България за объркани и притеснени, полярно разделени на две. Едно от разделенията върви по линия за и против подкрепа на украинския народ, а друго по линия на това как да се спаси все по-затъващата България. В този смисъл не е ясно свършил ли е или не преходът – твърде широко понятие, което в крайна сметка означава промяна от едно в друго състояние. Според мен той може и да е свършил, но ни чака още много път. Още първоначалните лидери на страната ни бяха перестройчици, които не желаеха пълноценна промяна на режима.

Книгата ще бъде представена утре в 18.30 часа в „Перото“ от Тони Николов, проф. Евелина Келбечева и Филип Димитров. Фрагменти от нея ще бъдат прочетени от актьора Руси Чанев, а за музиката ще се погрижи Васко Кръпката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *