АкцентБългария

Влизането на ДБ в коалиционно управление с БСП беше грешка

ГЕРБ се опитват да изместят разделителната линия по оста корупция-антикорупцияи и имат интерес фокусът да е насочен по оста про- и анти Путин. Това е доста умел ход от тяхна страна, успял да постави евро-атлантическите партии, за които ГЕРБ е невъзможен партньор, в доста трудна ситуация, коментира в студиото на Алтернативата Цецка Бачкова, депутат от 45 и 46 НС и активист на ГС „Десен форум“.

Наред с исканията на демократично мислещите хора – да се предостави военна помощ на Украйна и бързото ѝ присъединяване към НАТО – е много важно да се разгледа и въпросът как ще се процедира с президента Радев и има ли воля за стартиране на процедурата по импийчмънт. Служебните правителства и надвишаването на правомощията му са същинска заплаха.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Притеснително е какво правим, ако отидем на следващи избори. Няма партия, която да променя нещо в кампаниите си и или в посланията към избирателите си, при някои като ПП дори липсва ясно позициониране. Нужен е сериозен вътрешнопартиен анализ, а не да се винят избирателите.

Проблемът при ДБ е, че е невъзможно избирателите ѝ вечно да пресмятат с кого би се коалирала партията, за да се проведе т. нар. депутинизация. БСП вече не е приемлив коалиционен партньор. ДБ не може да се простира само до желанието си да е парламентарно представена партия. Трябва да иска да управлява наистина и е нужно да покаже воля за това. Тя би могла да заяви желание да ѝ се връчи третият мандат, за да състави правителство и е важно да декларира готовността си. Има точки, по които действително трябва да се преговаря, защото не търпят отлагане.

По мое мнение беше грешка влизането в коалиционно управление с БСП, можеше поне да се подкрепят разумните решения без участието на министри в кабинета. Смятам, че този път всичко трябва да се свежда до подкрепа без присъствие в бъдещо управление.

Грешката на правителството на ПП бе, че приоритетите и реформите им не бяха ясно формулирани, а се сведоха до пожелателна обща програма, която доведе до това, че месеци наред не се случваше нищо и до реформи не се стигна в почти никоя сфера.

Грешките не бива да се натякват, но все пак би следвало да се признават. Изборът на Радев и недостатъчната към онзи момент мотивация на партиите от Демократичната общност да направят силна президентска кампания ни въвлякоха в тази ситуация. В някои моменти Радев откровено позиционира държавата ни на страната на агресора.

Важно е да се постигне съгласие между проатлантическите партии. Все пак  има партия, спечелила изборите, и е нейна отговорността за постигане на консенсус и съставяне на правителство. Национално-отговорното поведение е, ако никой не иска да управлява с тях, да предложат правителство с ясна програма, защото, ако предлагат разумни решения, не мисля, че някой би тръгнал да събаря програмно правителство.

Всяка от партиите е длъжна да предложи решения за България. Не е нужно да се договарят, а поне да понесат отговорност за определен период от време, за да не повторим същите грешки на поредни избори. Призовавам ги и да анализират защо хората не гласуват и какво трябва да се промени, подчерта в заключение Бачкова.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *