АкцентАнализи & Алтернативи

Една пресконференция на Борисов, която разкрива много, ако не всичко ролята му при реализацията на Турски поток

Борисов е известен с липсата на задръжки да заема всяка позиция, която му е изгодна в момента. Но най-висшият пилотаж през цялото му премиерстване беше демагогията, която разви за да обслужи и реализира най-важният проект на Владимир Путин – Турски поток.  Денят стана нощ, свободата робство, руския проект стана европейски, а по-късно американски. Пълен шаш – зрителят или читателят не могат да намерят нищо, върху което да стъпят за да разберат за какво иде реч.

По-долу следва разбор на пресконференцията му на летище София, след визитата му в Турция по случай откриването на Турски поток от Ердоган, Путин и Вучич, на 8 януари 2020 година. Източникът е посочен тук. Следват откъси с малки съкращения и анализ.

Въпрос: Доволен ли сте, че бяхте поканен на откриването на Турски поток?

ББ: Днес е един хубав ден. Защо? Присъствахме на откриването, защото това е един изключително важен ден за българо-американските отношения

(да повторим, ако не сте разбрали, откриването на Турски поток от Путин е важен ден за българо-американските отношения!?!ИВ),

стратегически ден за следващите поне десет години и то в едно много размирно и тежко време за света като такъв. В този ден бяха отчетени, взети предвид и набелязани не думи, а действия, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа, и в стратегическото ни положение и, съответно, във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и – най-важното, което хората първо ще усетят, това е че след като президентът Тръмп обяви и разпореди да се работи по падането на визите за България, вече се работи активно от целия (Държавен) Департамент и Посолството, както чухте сами.

(До този момент ни визи, ни природен газ – ИВ)

На Вашия въпрос, днес Русия и Турция пуснаха своята част от Турски поток – нещо, за което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности да го направят, но те си го направиха и го пуснаха.

Днес България подписа и стана акционер с 20% в терминала за ВПГ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда интерконектора с Гърция и активно развива газопреносната си система с т.нар. Балкански поток.

(Както много кратно съм писал – работата по интерконектора с Гърция винаги е присъствала като баланс или по-точно фасада на реалните действия в полза на Турски поток и Путин-ИВ)

Някой ме попита сутринта как ще го наричат сърбите – на двустранната среща с президента Вучич той нарочно заради българските медии каза, че и на сръбска територия ще го наричат Балкански поток. По този Балкански поток ще тече и руски газ, и азерски газ и втечнен газ.

(груба лъжа – не тече грам азерска, нито каквато и да е друга неруска, а само руски газ. Не тече и втечнен газ, защото капацитетите основно са ангажирани за руски газИВ)

И всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток-запад, а и север-юг или обратното в зависимост от това къде цената е най-ниска.

(Нищо подобно, поради отсъствието на функциониращата връзка между транзитния газопровод и преносната мрежа на Булгартрансгаз, единствената възможност за доставки на газ става през Турски поток, а той е изцяло ангажиран от руски газ – ИВ)

Именно с този стратегически ход, който извършихме и с това, че и САЩ, а преди няколко години Жан-Клод Юнкер в София, обяви газовия хъб Балкан за хъб на ЕС, спазвайки абсолютно всички правила по третия либерализационен пакет, по правилата на Брюксел, ние ще можем с нашите газови магистрали да превозваме и да взимат българските граждани транзитни такси десетки години напред.

(отново лъжа е твърдението, че газовия хъб Балкан е хъб на ЕС, Балкански поток и хъба, който така и не се реализира защото Газпром отказа да продава на него и грам руски газ, никога не стана европейски проект и отпадна от списъка с приоритетни проекти ИВ)

А това, че президентите на Сърбия, Турция и Русия са преценили да ме поканят, оставям на толкова много анализатори, които от сутрин до вечер ме анализират – защо един малък премиер са го поканили на тази президентска среща. …Защото те са държавни глави… Оставям на вас и вашите коментари. 

Успяхте ли да убедите г-н Путин, че при нас няма закъснение?

ББ: Аз не съм длъжен да убеждавам г-н Путин.

(помните ли кадрите от откриването на Турски поток, в които Борисов припкаше до Путин и му обясняваше как си е свършил работата – ИВ)

Той отправяше критики заради това.

ББ: Вижте, аз не се бъркам в работата на никоя държава. На територията на България инвеститорите са от Саудитска арабия, строителите са италианци, саудитци и много други подизпълнители и ние изграждаме българската газопреносна мрежа.

(както се убедихте от разкритите списъци на реално работилите по Турски поток в България са руски и украински фирми, на които им е било плащано извън България, директно от Газпром –ИВ)

Дали ще я правим бързо, бавно, средно – ние имаме цел до май месец да я построим, защото за разлика от предишните обществени поръчки за Южен поток, които бяха обявени и затова беше наложена наказателна процедура на България (тук обърнете внимание ИВ) заради корупция по време на управлението на БСП, бяха спрени и затова се забавихме близо две години. Но ги направихме така, че да бъдат съгласно всички регламенти.

Неслучайно две гръцки компании спечелиха търговете за интерконектора с Гърция, а пък тук са италианци и др. Сиреч това е ясно. Така че българският интерес е: колкото по-бързо завършим интерконекторът, толкова по-бързо ще почете газ и ще взимаме транзитни такси и, съответно, ще си връщаме заемите.

Но и други работи с президента Путин си говорихме, ако ви интересуват. Както видяхте и на двустранните срещи, които имахме и с президента Вучич – само се радват на това, което България прави. 

Тоест ние спечелихме, като не построихме Южен поток, така ли?

ББ: Моля?! Нямам какво да отговоря на този въпрос. 

….

Информирах (Путин – ИВ), че от утре започват учения в Черно море, да не се притесняваме, аз също му казах, че от F16, блок 70 още не са дошли и те да не се притесняват, но той беше много добронамерен – похвали ме за тях, каза ми, че в действителност са много добри самолети. Разбира се президентът Ердоган пък хвалеше неговите, щото и те купиха такива и една хвалба падна там… Накрая президентът Вучич каза: „Аз си купих ракети, та да свалям самолети“, щото дет’ се вика са му малко и стари.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




….  

Освен енергийните проекти какви други важни за двете държави проблеми обсъждахте?

Въпрос: За първи път ли се събирате заедно откакто САЩ наложиха санкции срещу Северен поток-2 и Турски поток-2?

ББ: Като ги гледах в какво настроение са, едва ли им влияят санкциите, още повече, че те са големи пазари за вътрешното си потребление… Може Теменужка да ви каже, през България, щото още не са готови, нямат и тоя опит. Ние за радост имаме и добри компресорни станции и добра газоразпределителна система. Преди години, когато всички говореха, аз си строях заедно с колегите и сега сме си подготвени.

Въпрос: Путин продължава ли да смята, че бойкотираме Турски поток?

ББ: Въобще такава тема няма. Не внушавайте неща на хората, които не са истини. На територията на България няма Турски поток. Какво общо има някой да ни държи сметка за територията на България и да го обвързва с какъвто и да е поток – това е нашата газоразпределителна мрежа. Ние я строим, за да прекарва през нея газ всеки, който поиска.

Въпрос: Нали е резервиран от Газпром?

ББ: Разбира се, че е резервиран. Това означава, че има смисъл да строим.

(Обърнете внимание, колчем го питат за Турски поток и Путин, че тотално резервиран и няма никакъв ефект върху диверсификацията, тутакси сменя темата с резервиран капаците на бъдещия терминал в Алекснадруполис, който най-рано трябва да стане през 2024 година ИВ)

И ние днеска резервирахме 320 млн. куб м. ВПГ, защото нашата сметка показа, че за м. г. сме похарчили около 400 млн. к. м. ВПГ, а само за януари – 100 млн. Сиреч сметката ни излиза. Цената е по-ниска. Освен това ние имаме и стари тръби, и сегашни тръби, така че ние си строим и трябва да ви кажа, че… понеже Севда донесе снимките, да ги покажем с хеликоптера и така доста търсеше, не знам кого търсеше да погледне… да дойде да гледа това, което правим.

….

Въпрос: Ще дойде ли (Путин) за откриването на Балкански поток?

ББ: Ще дойде, ако го поканим. И единият, и другият искат да дойдат. Но не трябва да се прекалява.

Днеска с геостратегическото ни партньорство със САЩ и за президента Ердоган, и за президента Путин… Даже те се шегуват, викат: „Внимавай какво говориш, щото нали знаеш – ще информираме и Брюксел, и Вашингтон.“ Викам: „Аз не се крия, аз искам да знам вие какво мислите. Така че днеска сме били с нашите геостратегически партньори, били сме и с нашите съседи реално – Русия, Турция и Сърбия и с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които да носят просперитет. И като се има предвид, че пропуснах Гърция, защото с Александрупол (проекта за терминал ИВ) станахме ортаци, както биха казали в Турция или акционери, или съдружници с Държавната гръцка компания, вижте – Сърбия, Гърция, Русия, Турция и САЩ в един ден.

…Шегувахме се много по тази тема, щото той ми разказа доста за свръхзвуковите ракети – как действат и какви поражения нанасят. Аз му напомних за нашите „Бук“, които си съхранихме. Разговорът беше леко фриволен. Той ми каза: „Почвам голямо учение, да знаеш.“ Викам: „Зает съм, няма да направим и ние утре, ще изчакаме няколко дена.“ Беше много добронамерен, ако това питате. Не ме попита, както и във вашата БиТиВи казах, че няма да ме попита за шпионския скандал. И не ме попита. Нарочно чаках да видя дали ще ме попита за изгонени дипломати. Понеже той е добър професионалист и много добре знаеше защо са изгонени.

(Изгонването на руски дипломати от Борисов се превърна в ритуално жертвоприношение на неговия „атлантически“ олтар и винаги ставаше съгласувано с Русия, за да няма прекомерна ответна реакция. Понякога тази реакция се бавеше с месеци и освен реакции на ниво Захарова, нямаше типичните гневни изблици на ниво Лавров, да не говорим Песков ИВ

…..

Въпрос: Смятат ли Ви човек на Тръмп тези, с които бяхте на масата?

ББ: Смятат ме за свой приятел, както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо, на интереса на България и вие го виждате, и второ, на общността, в която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО и трето, в чисто човешки план се познаваме от десетки години вече и си вярваме. Както президентът Путин каза: „Хубавото при тебе е, че да-то е да, а не-то е не.“  Обсъдихме и с Белене какво правим и как искаме да го изградим.

Въпрос: Днес В. Златев коментира, че Белене е приключил проект преди да почне… Водещият го пита дали играете още на карти. Трябваше ли да го попита нещо друго?

ББ: Трябвало е да бъде попитан дали мъжа на Корнелия Нинова работи при него, ако е обективен журналист. Аз не коментирам такива работи. Преди 10-15 години, когато се е случило да съм играл карти някога… Той лъжеше много и си го казваше в очите: „Аз не мога да играя“ и повече не сме играли. Това ли е темата днеска, това ли е важното? Питате ме преди колко години съм играл карти, а това че съпругът на г-жа Нинова, лидерът на БСП, работи в Лукойл не е за вас… Знаете ли, нямам думи да коментирам…   

(За сведение представителят на държавата Красимир Първанов, лично предан на Борисов е назначен от него след съгласуване с Валентин Златев – ИВ)

Това интервю е изключителен документ, който след време ще бъде използвано като доказателство за съпричастност на българския премиер към агресията на Путин в Украйна, която стана възможна и заради пуска на Турски поток с заобикалянето и.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *