АкцентБългария

Свидетели сме на всеобщо мълчание поради факта, че в България мейнстрийм медиите са тежко зависими

Тук съм в опит да завърша докторантурата си по програма „Фулбрайт“ във връзка с тенденциите в световната журналистика и изследването на дезинформацията и фалшивите новини, заяви от Ню Йорк за Алтернативата Димитър Стоянов, част от екипа на „Бърд“ – един от флагманите на разследващата журналистика у нас.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




По повод разкритията около защитилата като Матросов тандема Таки-Ами-Къро съдия Ванина Колева, журналистът обяви в ефира на предаването, че от „Бърд“ не са се фокусирали само върху нея и че „за всекиму ще има според потребностите и свършеното в раздаването на справедливост и прогласяване върховенството на закона“. Всеки от магистратите, произнесли се по този казус, за нас е обект на интерес – това ни е работата. Деян Чолаков е един от магистратите, които бетонираха Евролаб и ние работим по случая още преди той да нашуми като медиен казус. Името на съдия Колева е само един смущаващ детайл, защото считам, че е било редно тя да се отведе, тъй като по семейна линия е свързана с предлагащи подкуп, за да се коригират действията на БАБХ по отношение на Евролаб.

Добре е да си спомним кой беше кмет на София, когато остатъкът от ВИС-2 получи Зеленчукова борса – Бойко Борисов. Връзката между Борисов и тези субекти на търговското право е документирана. Свидетел съм как хората на Таки и Къро се обвиняват взаимно в много тежки престъпления.

В момента функционираме като една 100%-ва президентска република. Следя подробно съдебните казуси и за мен все още е енигма как се върна Евролаб на границата – дали затоплянето на отношенията между президента, ГЕРБ и ДПС и близостта с Пеевски играе някаква роля или пък чисто административно е повлияно на съдебното производство. Така или иначе решенията сами по себе си изглеждат смущаващи и не са в съзвучие с правната нормативна уредба.

Свидетели сме на всеобщо мълчание по темата, защото в България мейнстрийм медиите и в частност големите телевизии са бюджетни и тежко зависими. Абсурдно е бюджета на БНТ да се гласува от НС. Би ти ви и Нова замлъкнаха преди повече от година и за съжаление всичко, което правят в момента, е да крадат интелектуалния ни труд и да представят разследванията ни като свои, което е срамно. Не трябва да забравяме и още един елемент на медийната ни среда – у нас скандалите изобилстват и разкритията ни се случват във време, когато 3-4 дни не може да се избере председател на Парламента, а изборът на Рашидов е поредната записана срамна страница в българския парламентаризъм. Развиваме дейността си в момент, когато обществото е хвърлено в паника и е тенденциозно стресирано. Представят му се факти от действителността по пропаганден начин и се хиперболизират последиците им. В подобна ситуация корупцията става последната грижа на българина. В известен смисъл Гешев е прав, че съдебната реформа не е на дневен ред, защото именно тези, които трябва да формират общественото мнение и решаването на ценностните въпроси, маргинализират живота и политиката и така стигаме до хляба и зрелищата. Затова и наблюдаваме отлив на зрители от т.нар. големи телевизии и загуба на доверие в медиите. Много от тях започват да търсят алтернативни източници, което води до бум на хората, поставени в състояние на дезинформация посредством потребяването на пропаганда и фалшиви новини.

В САЩ съм на първо място като журналист и изследовател, но все пак след десетките проведени срещи надеждите ми за промяна са свързани до голяма степен с резултатите от частичните избори идната седмица. Когато премине този важен за американските институции избор, ще се види и политическата воля: дали са верни твърденията, че на Борисов ще му бъде даден шанс да се отърве от Гешев и да се опита да реализира реформа – нещо, в което никой от нас не вярва, – или ще се премине към по-конкретни санкции, защото основание за такива има. Знаете, че се следят финансови потоци, проверява се кой и как е финансирал терористични организации и бих си запитал кой и защо в България е плащал рекет. Сигурен съм, че твърденията в докладите на Спецслужите, че Пеевски е плащал за тероризъм и не е бил единствен са верни. Голяма част от хората, за които си говорим, са агенти на руско влияние и в зависимост от позиционирането им с оглед събитията в Украйна, ще стане ясно каква позиция ще заемат американските институции. Никой обаче няма да свърши нашата работа и да ни реши проблемите отвън, коментира в заключение разследващият журналист. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *