АкцентСветът

Най-вероятно ни очаква надпревара Тръмп-Байдън. Големият въпрос е в каква степен ще продължи американският ангажимент към Украйна

По повод устройството на избирателната система в САЩ и че конгресът е съставен от две камери – Сенат и Камара на представителите, дипломатът Стефан Тафров, гост в студиото на Алтернативата, добави, че Долната камара се обновява изцяло на всеки четири години, докато Сенатът се обновява с около 1/3. Камарата на представителите е по-представителна за гражданските настроения, докато Сенатът се състои от само 100 сенатори. Тези избори са много важни заради американската система на взаимно равновесие между властите. За всеки президент е много трудно да прокарва политиките си. Разбира се, възможности за заобикаляне на Конгреса има – важно е в двете камари да няма мнозинство от 2/3, което да обезсилва президентското вето. Такова обаче не се очаква. Залогът е голям всеки път, но по традиция се очаква опозиционната партия, в случая Републиканската, да спечели изборите.
Това е въпрос на институционално равновесие в САЩ, което не позволява на Президента да провежда крайни политики. Тревожното е, че тези избори се състоят в контекста на остра обществена поляризация и, подобно у нас, тя не е само между политиците, а вече и между самите граждани, особено тръмпистите – група, силно податлива на конспиративни теории (като напр., че изборите са откраднати от Байдън). Един от залозите на изборите ще бъде до каква степен депутатите, пряко подкрепяни от Тръмп, ще се представят добре, защото това ще очертае съотношението на силите вътре в Републиканската партия.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В системата на САЩ изборите на щатско равнище се сертифицират от Държавния секретар, а сега предстоят такива избори и има кандидати-тръмписти, чиято платформа е: „Аз няма да сертифицирам нечестни избори“ – тревожно явление, защото тези кандидати не гарантират честността на изборите, а просто биха отказали да ги сертифицират. А само преди 7-8 години кандидат за такава длъжност би изгубил веднага, стига да създаде впечатление, че е възможно да не уважава демократичния процес.
Отдавам разделението на американското общество на разочарованите от глобализацията, като всичко се усилва допълнително от социалните мрежи, доставяща дезинформация. Освен това крайните фракции в самите партии са все по-гласовити. Така отслабва златната среда и това превръща умерените демократи в рядка стока.
Причината, поради която републиканците ще спечелят, е икономиката, инфлацията и качването на наемите. Впоследствие дойде решението на Върховния съд на САЩ, отменящо правото на аборт, и демократите бързо набраха скорост, особено сред жените. Но тази инерция отслабна. Демократите вече съжаляват, че в предизборната си кампания не са се насочвали повече към икономиката, а не толкова върху правата на жените.
Социологическите проучвания сочат победа за демократите. Пенсилвания и Джорджия и Ню Хемпшир са от най-важните щати. Интересно е кой ще е губернаторът на щата Ню Йорк – традиционно демократически щат.
Нищо чудно надпреварата отново да е Тръмп-Байдън. Ако загубата на демократите е масивна, не е изключено да се създаде вътрешно брожение между тях и да се постави въпросът за кандидатурата на Байдън. В момента популярността му е доста ниска.
Големият въпрос е в каква степен ще продължи американският ангажимент спрямо Украйна. Има гласове сред републиканците това усилие да бъде намалено. По-скоро може да се усили натискът от САЩ Европа да поеме по-голяма част от финансовото бреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *