АкцентБългария

На последните избори сл. правителство се провали – отново на много места имаше случаи на корпоративен вот

Искам ясно да стане ясно, че никой не е против машинното гласуване. Личното ми убеждение е, че откакто започнахме да имаме изцяло машинно гласуване, избирателната активност падна драстично. Възможно е това да не е единственото обяснение, но нека се провери, защото много възрастни хора ми споделиха притеснението си от машините. Не получихме смислено обяснение откъде се появиха надписите „Дневникът е подправен“ при последните избори и имало ли е действително опити за подправяне. И понеже в двата процеса има някакво недоверие, дайте да ги караме паралелно, пък ще видим. Големият проблем никога не е бил начинът на гласуване, а държавата и контролът, който се осъществява върху честността на процеса. На последните избори сл. правителство се провали, защото отново на много места имаше случаи на корпоративен вот, особено в Северозападна България. Сравнете как на изборите от 14.11 м.г. МВР си свърши работата и какво се случи сега, коментира в студиото на Алтернативата Александър Симов, журналист и член на НС на БСП.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Божанков не върви по пътя на Зарков. Той беше преместен от Правната в Конституционната комисия и то през диалог със самия него. Той не е член на БСП, а е от гражданската квота, т.е. сравнението му със Зарков е безумно. Знам за две негови разминавания с БСП – хартиеното гласуване и оръжията за Украйна – ключови теми, но гражданските квоти в БСП имат право да изразяват позицията си. Ако следващите избори са близо, нас ще ни оценяват по тези две гласувания. Не приемам позицията на Божанков по отношение на Украйна – тя вреди на БСП и избирателите ни. Смятам го за свой приятел и уважавам позицията му, но чисто стратегически е добре, че даде крачка назад.
Възраждане се оказва близо до БСП, защото копират наши позиции, но им липсва последователност. Ние сме с изяснена позиция по приемането на еврото, но не сме уточнили на каква цена и кога. В случая поискахме анализа на БНБ за ефектите от въвеждането и като не получихме отговори, гласувахме по начина, който избирателите ни очакваха от нас. Колкото до оръжията за Украйна, БСП си е с непоклатима позиция. Изумявам се от мракобесното количество войнолюбци, навъдили се в България.
Това че изнасяме оръжия за Украйна е една от най-големите спекулации през последните две години, защото никой не предостави дори едно доказателство. Твърдя, че пряко не сме изнесли дори патрон, докато БСП контролираше сектора. Ако досега сме изнасяли, кому е нужно решението да минава през Парламента?
БСП не е изтривалка на нито една партия. На третия ден от съществуването си Парламентът изпадна под заплаха и се наложи БСП да се намеси в разрешаването на ситуацията. В историята си сме показвали, че сме партия, способна да прави държавнически компромиси. Първият мандат е провален изначално. ПП не трябва да подкрепят ГЕРБ в никакъв случай, а ние оставаме категорични в решението си за не-подкрепа. Според мен правителство без ГЕРБ е невъзможно. Ако третият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да потърсим такава формула. Дължим разговор и на БВ. Колкото до останалите, вероятно има теми, по които може да се постигне съгласие.
ГЕРБ-ДПС-БСП-БВ е невъзможна комбинация. Не смятам, че мандатът ще отиде в БВ. Най-вероятно ще дойде при нас. Няма вариант, който да удовлетворява всички моралисти, дебнещи във ФБ. Все пак политиката предполага диалог. Политическата криза в България си има име и то е Бойко Борисов. Ако той се оттегли, вероятно ПП биха имали възможност да водят разговор с ГЕРБ. Имаме конституционно евроатлантическо мнозинство. Редно е то да си излъчи управление.
Ако мандатът дойде при нас, ще проведем заседание на НС с кои партии ще говорим и на какви теми. Ако оценявам шансовете математически, 80:20 вървим към нови избори. Не вярвам в апокалиптичните прогнози на Борисов, че няма ли правителство, отиваме към президентска република. Но влезем ли в изборна спирала, най-вероятно ще имаме общи местни и парламентарни такива.
БСП не е в добро състояние, но на фона на излизането ни от управлението отливът не е голям. Цели групи от БСП играха за други партии през последните няколко избора и трябва да намерим начин да разрешим тази своя вътрешна драма. Не сме лидерска партия. Не познавам лично Калоян Методиев. Станишев изкривява истината, като твърди, че всеки неудобен бива отблъскван. Истинският разговор за това как и накъде продължава БСП ще се води на конгреса през февруари. Самите социалисти трябва да решат ще има ли смяна на лидера. Към момента не бива да има. Големият сблъсък обаче ще бъде дали да отменим най-демократичната реформа, която БСП е правила в себе си – лидерът да се избира от всички социалисти. Това е ключовата битка и ключовата ми кауза, уточни в заключение депутатът-социалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *