АкцентСветътУкрайна

Руснаците държат на преговори при техните условия, но Макрон не е Саркози, а Шолц не е Меркел

Разликата при Херсон с предишни бягства на руснаците от украински терен е, че това е територия, анексирана от Русия и руското присъствие там продължи неповече от 40 дни. Руснаците се прегрупират в Югоизточна Украйна и там ситуацията ще се влошава. Малка Павловка е важно село, заради логистиката и жп инфраструктурата. Свидетели сме на поредна атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна. От страна на Русия бяха изстреляни около сто ракети и то в момента на срещата на G20 – ясен сигнал от Путин, че не иска преговори, а избира пътя на ескалацията. Това коментира в студиото на Алтернативата Игор Федик, анализатор от украинската изследователска мрежа “Нова Геополитика”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Руснаците държат на преговори, но при техните условия. Макрон не е Саркози, а Шолц не е Меркел. Друг важен момент е силната позиция на украинската власт и народа – че за да има преговори, следва да се изпълнят техните условия, като начало – изтегляне от териториите и решаване на проблема с Крим. По-широкият контекст търсим при предоставянето на военна помощ. Все пак има решение на западните ни партньори за подкрепа.
Съдът в Хага тези дни взе решение за сваления от Русия Боинг, което е пореден пример за вината й във войната още от 2014 г. и факта че е терористична държава. Това е важен знак за разследване и на други подобни случаи.
Надявам се, че България ще предостави военна помощ на Украйна, макар сл. министър да твърди, че ще е твърде консервативна. Страхувам се тя да не остане символична и да не се сведе само до автомати и боеприпаси. Дано не останем разочаровани, посочи накрая Федик.