АкцентБългария

Да се поеме оперативният контрол над частни компании от държавата е като да се отвори кутията на Пандора

Още в началото на войната ДБ изрази конкретна позиция по отношение на Лукойл, която поради дерогацията може да внася руски петрол до края на следващата година. Ясно е, че Лукойл печели извънредно от началото на тази ситуация, защото в началото на войната котировките на сорта „Уралс“ паднаха драстично, тъй като търсенето му намаля заради санкциите. Извънредните печалбите са за над $1 млрд., оттам и министър Алексиев е сметнал тези 700 млн. лв., които са 1/3 от извънредните печалби. Друго предложение на ДБ бе цялата разлика между „Уралс“ и „Брент“ да се облага чрез акциз или мито, за да не се поставя руският петрол в привилегировано положение – печалба от $1 млрд. годишно. Опасно е държавата да поема оперативния контрол над частни компании. Това е като отваряне на кутията на Пандора, коментира в студиото на Алтернативата Владислав Панев, депутат от ДБ в 48 НС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Друга опасност е след няколко години Костадинов да дойде на власт и тогава защо да не национализира търговските вериги или ЕРП-тата.
Зелените управляват Германия в коалиция и тая година отвориха няколко ТЕЦ-а на въглища заради дефицита на пазара на електроенергия. Заедно с АЕЦ българските ТЕЦ-ове са с рекордни печалби, които отиват за компенсации.


Тази седмица гледаме промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с новия регламент на ЕС за тавани на цените на електроенергията. Справката, която ни дадоха от МЕ, сочи че себестойността на държавния ТЕЦ и близо 500 лв. на мВт/час и е на печалба, но това е не е нормална ситуация и едва ли ще продължи дълго. В момента има огромен интерес към инвестиции във ВЕИ-та и фотоволтаици, защото цената им е много по-ниска от пазарната. Независимо какво пише в ПВУ, пазарът много по-бързо ще регулира нещата с намаляването на емисии и затварянето на замърсяващи производства. Заложено е и спиране на работата на ТЕЦ-ове на въглища в период на по-ниско потребление.
Себестойността на ТЕЦ-ове на въглища е доста висока. Просто те сега печелят, защото цените са ненормално високи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *